Start Prezes - Janusz Ciołczyk Prezes Janusz Ciołczyk

Janusz Ciołczyk - radny JMM

wybrany do Rady Miejskiej w Jaworznie 21 listopada 2010 roku

Wizytówka Wyborcza z wyborów 2010

Urodził się 18 lutego 1967 roku w Krakowie. Magister historii. Samorządowiec i społecznik, od wielu lat głęboko zaangażowany w sprawy Jaworzna. Mediator w sporach zbiorowych. Doskonały organizator, dobry gospodarz.

Edukacja

W 1982 roku ukończył Szkołę Podstawową nr 18 w Jaworznie-Ciężkowicach. 25 sierpnia b.r. - absolwenci tejże szkoły obchodzili srebrny jubileusz- 25.lecie pożegnania SP nr 18. Następnie kontynuował naukę w Technikum Górniczym w Jaworznie. Ukończył studia historyczne na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego.

Życie zawodowe

Prezes PSL w Jaworznie Janusz CiołczykW aspekcie zawodowym związany z Jaworznem, począwszy od funkcji kierownika klubu środowiskowego, przez członkostwo w zarządzie Związku Komunalnego "Komunikacja Międzygminna" w Jaworznie, skończywszy na funkcji zastępcy dyrektora d.s. sportu Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie. W 2002 r. po ponownym uzyskaniu mandatu radnego, zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym, złożył rezygnację ze stanowiska zastępcy dyrektora. obecnie zatrudniony w MCKiS w Jaworznie jako menedżer sportu.

Samorządowiec

W ciągu wielu lat zdobywał i pogłębiał doświadczenia w pracy samorządowca. Zaangażowany w działalność ruchu ludowego od 1985 roku. Aktualnie prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego w Jaworznie oraz członek władz naczelnych tejże partii.

Po raz pierwszy został radnym w wieku 21 lat. Obecnie pełni funkcję wiceprzewodniczącego Rady Miejskiej w mieście Jaworznie

Radny Miejskiej Rady Narodowej w latach 1988-1990. Radny Rady Miejskiej w Jaworznie od 1998 roku, a od 28 listopada 2002 do 30 października 2008 roku- jej przewodniczący. 2002 i 2006 roku w wyborach samorządowych uzyskał jeden z najlepszych wyników w mieście.

W październiku 2003 roku wraz z Bogusławem Śmigielskim i Andrzejem Węglarzem, jako uczestnik pielgrzymki samorządowców małopolskich do Watykanu- podczas uroczystości 25.lecia pontyfikatu Jana Pawła II- miał zaszczyt wręczyć polskiemu papieżowi honorowe obywatelstwo miasta Jaworzna.

Ścieżka sportowa

Nierozerwalnie związany ze sportem. KLub Sportowy CięzkowiankaW 1982, tj. w wieku 15 lat  roku twórca i kapitan drużyny 15.latków, która po pokonaniu 77. innych drużyn z terenu Śląska i Zagłębia- wywalczyła mistrzostwo świata drużyn podwórkowych pod nazwą „Jugosławia". Po 25 latach- w sierpniu 2007 roku niejako powtórzył ten sukces, ale w charakterze opiekuna drużyny z Ciężkowic, która zwyciężyła w Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Komendanta Szkoły Policji w Katowicach.

W latach 2000 - 2002 zastępca dyrektora Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie. W tym czasie zintensyfikowano pracę z młodzieżą, efektem czego były sukcesy drużyn młodzieżowych, przejęto wówczas pod skrzydła MCKiS II ligową sekcję siatkarzy, zaś na obiektach sportowych odbywały się imprezy o zasięgu regionalnym, krajowym i międzynarodowym w różnych dyscyplinach sportowych. W 2002 roku siatkarki zdobyły brązowy medal mistrzostw Polski w kategorii młodziczek.
Janusz bramkarzOd 1999 roku sekretarz Śląskiej Rady Wojewódzkiej Zrzeszenia LZS w Katowicach, zaś od 2004 roku jest sekretarzem śląskiego Zarządu Wojewódzkiego Zrzeszenia LZS w Katowicach. W latach  2005-2008 także wiceprezes Zarządu Podokręgu Piłki Nożnej w Sosnowcu.

Działalność społeczna

Dopełnieniem życiorysu jest bogata działalność prospołeczna. Jest to kontynuacja pięknej karty w biografii jego ojca Jana Ciołczyka. Od wielu lat członek wspierający Ochotniczej Straży Pożarnej w Ciężkowicach.

Cieszy się dużym zaufaniem w społeczności lokalnej. Jako mediatora w sporach zbiorowych wybierały  go pielęgniarki oraz pracownicy komunikacji miejskiej.

Od 1982 r.  związany z Ludowym Klubem Sportowym  "Ciężkowianka" Jaworzno, jako zawodnik, kierownik drużyny, członek zarządu, sekretarz zarządu, wiceprezes, a obecnie, od 1998 r.  prezes Stowarzyszenia.

Inicjator rozbudowy infrastruktury sportowej na terenie miasta Jaworzna.
Klub WegaWraz z ojcem Janem oraz drużyną piłkarską budowali od podstaw w tzw. „czynie społecznym" pawilon rekreacyjno-sportowy, stanowiący zaplecze techniczne klubu. Zwieńczeniem inwestycji było zdobycie ogólnopolskiego Medalu „Najcenniejsza inicjatywa roku 1985". W kolejnych latach nastąpiła rozbudowa infrastruktury sportowej

Po powodzi w 1997 przyczynił się w znaczący sposób do pozyskania środków finansowych z  Urzędu Kultury Fizycznej i Turystyki.
Za jego kadencji zmodernizowano w latach 2004-06 murawę stadionu piłkarskiego LKS „Ciężkowianka", w tym czasie juniorzy zdobyli mistrzostwo Podokręgu Sosnowiec (2002), zaś piłkarska drużyna seniorów dwukrotnie awansowała do klasy okręgowej, gdzie obecnie plasuje się na pozycji lidera.

Organizacje pozarządowe

Prezes organizacji pozarządowej LKS „Ciężkowianka" od 12 lat.

Odznaczenia, medale

Srebrny Krzyż Zasługi, odznaka za Zasługi dla Sportu, Złota Honorowa Odznaka LZS, Złota Honorowe Odznaki PZPN oraz Śląskiego Związku Piłki Nożnej i inne.

Z artykułu"Rada miejska w Jaworznie, źródło energii" (Z portalu http://www.jaworzno.pl/rada-miejska )

1.
ciolczykjanusz6.jpg