Uroczystości pod pomnikiem w Cięzkowicach
Start Z miasta Uroczystości pod pomnikiem w Cięzkowicach
PDF Drukuj Email

pod pomnikiem w Ciężkowicach 2011Uroczystości pod pomnikiem w Ciężkowicach

W niedzielę 5 czerwca w 71 rocznicę rozstrzelania 20 mieszkańców Ciężkowic pod pomnikiem obok Szkoły Podstawowej nr 18  w pełnym słońcu oddano hołd tym, których ofiara życia sprawiła, że Ciężkowice nie zostały w 1940 roku spalone i spacyfikowane.

Na uroczystości przybyli zastępca prezydenta Jaworzna Tadeusz Kaczmarek, radni Rady Miejskiej w Jaworznie Kinga Jędrzejek, Mariusz Burczy i Wacław Chudzikiwicz, prezes jaworznickiego koła Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej Stanisław Nowakowski „Klon”, komendant hufca ZHP w Jaworznie Paweł Duda, honorowy prezes PSL w Jaworznie Stanisław Adamek, przedstawiciel Związku Kombatantów RP i Więźniów Politycznych oddział Jaworzno Fryderyk Kolka, wiceprezesi LKS „Ciężkowianka” Wanda Ciołczyk i Alojzy Siemek, dyrektor SP 18 Anna Hassa. Obecne były poczty kwiaty pod pomnikiem 2011sztandarowe oraz delegacje  Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, Związku Kombatantów RP i Więźniów Politycznych oddział Jaworzno, Polskiego Stronnictwa Ludowego, jaworznickiego hufca Związku Harcerstwa Polskiego, Szkoły Podstawowej nr 18, klubu środowiskowego MCKiS „Wega” (organizator uroczystości), Ludowego Klubu Sportowego „Ciężkowianka”. Asystowała orkiestra Elektrowni Jaworzno III.

Uroczystości rozpoczęło odegranie hymnu państwowego, po którym głos zabrał wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Janusz Ciołczyk, który przypomniał wydarzenia sprzed 71 lat. Po złożeniu kwiatów przez delegacje i mieszkańców pod pomnikiem zebrani odśpiewali „Rotę”. Następnie uczestnicy udali się do miejscowego kościoła parafialnego na mszę świętą w intencji pomordowanych.

Ofiarami egzekucji dokonanej przez Niemców byli:

1.Barański Teofil lat 36;

2.Broda Antoni lat 23;

3.Chechelski Karol lat 32;

4.Cichy Fryderyk lat 24;

5.Ciołczyk Mikołaj lat 27;

6.Nowacki Bronisław lat 34;

7.Pazdalski Karol lat 24;

8.Sołtysek Jan lat 26;

9.Kramarczyk Jan lat 40;

10.Noris Piotr lat 27;

11.Bielik Franciszek lat 39;

12.Chechelski Franciszek lat 30;

13.Chechelski Stanisław lat 30;

14.Ciołczyk Andrzej lat 29;

15.Jakubowicz Herman lat 21;

16.Pazdalski Józef lat 26;

17.Pierzchała Jakub lat 60;

18.Życiński Tadeusz lat 33;

19.Kuca Stanisław lat 32;

20.Pierzchała Roman lat 24 (zdołał zbiec z miejsca kaźni).

Poniżej zdjęcia z tej uroczystości