Start Radny Mariusz Burczy M. Burczy w Wadowicach

Gala Finałowa Konkursu Papieskiego w Wadowicach

Radny Mariusz Burczy wśród gości honorowych

Za serwisem samorządowym Jaworzna

M. Burczy z organizatorami konkursu"... Imprezę rozpoczęła msza święta w bazylice Ofiarowania Najświętszej Maryi o godzinie 9.30. Przewodniczył jej proboszcz Parafii ksiądz Infułat Jakub Gil, homilię wygłosił duszpasterz krajowy OHP ks. prałat Jarosław Sroka. Po nabożeństwie uczestniczący w nim Komendant Główny OHP Jerzy Mormul, Komendant Wojewódzki OHP dr Jolanta Zajączkowska złożyli kwiaty pod pomnikiem Błogosławionego Jana Pawła II. Kolejnym punktem programu była uroczysta gala w Wadowickim Centrum Kultury. Uczestnicy zostali powitani przez Komendant Wadowic Jolantę Zacny, Komendant Małopolskiej MWK OHP dr Jolantę Zajączkowską i Komendanta Głównego Jerzego Mormula. Następnie w krótkich słowach przemawiali zaproszeni goście : Józef Krzyworzeka Starosta Krakowski, Wicestarosta Wadowic Marta Królik, którzy dziękowali wspaniałej inicjatywy organizatorom oraz młodzieży i opiekunom za udział w Konkursie. Szczególnym wystąpieniem było słowo Siostry Sylwii Kolano ze Zgromadzenia Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu. Przybliżyła ona młodzieńcze lata Ojca Świętego, podkreślając zwyczajność domu rodzinnego przyszłego błogosławionego.

W gali finałowej uczestniczył Senator RP Stanisław Bisztyga oraz Wicewojewoda Małopolski, a zarazem Przewodniczący Wojewódzkiej Rady Programowej OHP Andrzej Harężlak, a także burmistrz Wadowic Ewa Filipiak, Zbigniew Stradomski Burmistrz Kalwarii Zebrzydowskiej, przedstawiciele Urzędu Miasta Andrychowa, Mariusz Burczy - Radny Miasta Jaworzna i inni znamienici goście , przedstawiciele władz samorządowych , patroni, pracodawcy, sponsorzy, dyrektorzy Centrów Edukacji i Pracy OHP, kierownicy Ośrodków Szkolenia i Wychowania OHP, komendanci , wychowawcy Środowiskowych Hufców Pracy i Hufców Pracy....”

Tutaj znajdziesz cały artykuł www.mojejaworzno.pl