Start Gdzie jesteśmy
Strona PSL Jaworzno
Mapa - gdzie jesteśmy? Drukuj Email

Wyświetl dużą mapę Jaworzna

Gdzie leży Jaworzno? Na mapie jest śląskie, a w sercu małopolskie (A. Zielonka - Dz. Zachodni) - czytaj

W Wikipedii czytamy:mapka Jaworzna

herb miasta Jaworzno – miasto na prawach powiatu w południowej Polsce, w województwie śląskim, położone na Wyżynie Śląskiej.

Kiedyś główne miasto tzw. Zagłębia Krakowskiego, obecnie jest głównym miastem Jaworznicko-Chrzanowskiego Okręgu Przemysłowego. Należy także do Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. W latach 1815-1846 Jaworzno było częścią Rzeczpospolitej Krakowskiej. Blisko stutysięczne miasto, o jednej z największych powierzchni w województwie (zajmuje 4. miejsce, a w skali kraju – 13). Jaworzno stanowi część historycznej Małopolski.

Do 1975 należało do województwa krakowskiego. W latach 1975-1998 w granicach woj. katowickiego.Jaworzno leży po wschodniej stronie rozwidlenia rzek: Biała Przemsza i Przemsza, które wyznaczały trójkąt trzech cesarzy. We wschodniej części województwa śląskiego. Według podziału na regiony fizyczno-geograficzne obszar Jaworzna wchodzi w obręb dwóch mezoregionów Wyżyny Śląskiej: Wyżyny Katowickiej na północnym zachodzie i północnym wschodzie oraz Pagórów Jaworznickich na pozostałym obszarze.

Rynek w JaworznieNazwa miasta pochodzi od występujących na terenie miasta jaworów.

Nowoczesna Hala Sportowo-Widowiskowa MCKiS

Znana mieszkańcom i oparta na etymologii ludowej legenda głosi: W 1330 przyszły król Kazimierz Wielki wracał z Poznania do Krakowa na wezwanie swojego ojca Władysława Łokietka. W rejonie zwanym dziś Pańską Górą napotkał drwali ścinających jawor i zapytał ich, co robią. Wówczas jeden z nich odpowiedział: "My se jawor zno lo tyk, co srybra sukajo" (co tłumaczymy: My sobie jawor ścinamy, dla tych, co srebra szukają). Na podstawie tej ludowej opowieści powstał obecny herb miasta – rozłożysty jawor i ścinający go dwaj drwale. W rzeczywistości nazwa "Jaworzno" powstała poprzez dodanie do wyrazu "jawor" przyrostka *-ъno i nie ma nic wspólnego z "rznięciem".