Lekcja historii w Jeziorkach
Wpisany przez Administrator
niedziela, 03 lipca 2011 17:17

Patriotyczne uroczystości w Jeziorkach

Pod pomnikiem w JeziorkachW niedzielę 3 lipca 2011 roku w Jeziorkach odbyła się patriotyczna uroczystość poświęcona tym, którzy walczyli z okupantem w czasie II wojny światowej. Właśnie w lipcu 1943 roku, dokładnie 5 lipca, Niemcy zrobili obławę w pobliżu leśniczówki i aresztowali członków tzw. „Grupy leśnej” AK, Arnolda Preglera i Franciszka Abstorskiego. Arnolda Preglera aresztowali wraz z rodziną. Sam Arnold Pregler został rozstrzelany w Oświęcimiu jesienią 1944 roku.

Tradycyjnie uroczystość rozpoczęła się mszą świętą w miejscowym kościele Świętego Józefa Rzemieślnika. Wprowadzono sztandary organizacji kombatanckich, miasta i PSL (nieżyjący już działacz PSL Bogdan Sałapatek, wprowadził to patriotyczne święto w Jeziorkach do miejskiego kalendarza) Proboszcz parafii  ks. Wiesław Jarząbek w homilii podkreślił patriotyczne podstawy tych którzy kiedyś przelewali krew za ojczyznę, walczyli o to abyśmy dzisiaj byli dumni z tego, że jesteśmy Polakami. Po mszy zebrani w strugach padającego deszczu udali się pod pomnik żołnierzy GL, AL, AK, BCH gdzie odbyła się krótka uroczystość prowadzona przez kierowniczkę miejscowego klubu „Kasztan” Ludwikę Smalcerz. Na zakończenie uroczystości pod pomnikiem składano kwiaty. Ostatnia część uroczystości odbyła się w klubie „Kasztan” gdzie przy kawie wspominano historyczne wydarzenia i zastanawiano się jak przekazywać patriotyzm kolejnym pokoleniom Polaków. Wśród zaproszonych gości, na czele z wiceprezydentem miasta Jaworzna Dariuszem Starzyckim, byli przedstawiciele organizacji kombatanckich, Prezes PSL w Jaworznie i jednocześnie radny miasta Janusz Ciołczyk, honorowy Prezes PSL Stanisław Adamek. Byli radni Renata Chmielewska, Anna Lichota, Mariusz Burczy, Wacław Chudzikiewicz, Komendant Wojewódzki OHP Mariusz Pawelec. Radny Mariusz Burczy, wiceprezes PSL w Jaworznie, mieszkaniec Jeziorek, wraz z kierowniczką klubu Ludwiką Smalcerz, był współgospodarzem uroczystości. Warto podkreślić, że wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele rodzin słynnych partyzantów Arnolda Preglera i Franciszka Abstorskiego, ich dzieci, wnuki, prawnuki i inni. Było to bardzo miłe i ciekawe, że mogliśmy osobiście rozmawiać z rodzinami tych którzy kiedyś nie szczędzili swojego życia dla ojczyzny. Trzeba przyznać, że mają ciekawe wspomnienia i cenne materiały. Jestem mile zaskoczony tym, że na portalu społecznościowym Jaworzna już w kilka godzin po uroczystości znalazł się  film z tej patriotycznej, żywej lekcji historii. Zachęcam do obejrzenia filmu!.