PSL powinno się uwiarygodnić
Start Z listów internautów PSL powinno się uwiarygodnić
PSL powinno się uwiarygodnić
sobota, 05 listopada 2011 00:22

Henryk: EMERYCI nie będą płacić PODATKU DOCHODOWEGO - projekt ustawy PSL o zwolnieniu emerytów i rencistów z płacenia podatku PIT
Proszę o dopilnowanie, aby osoby które to gwarantowały  w ramach kiełbasy wyborczej ten projekt zrealizowały. Inaczej przestajemy wierzyć PSL tak samo jak poprzedniej partii ZSL.

Odpowiedź: Cieszymy się, że wyborcy dokładnie czytają projekty ustaw przygotowanych przez PSL. Rzeczywiście PSL taki projekt przygotował wraz z dokładnymi obliczeniami z których wynika, że takie rozwiązanie przynosi wiele zysków i wcale nie musi rujnować budżetu państwa. Szczególnie będzie to istotny temat po przejściu Polski do strefy Euro. Wtedy sytuacja emerytów i rencistów uległaby poważnemu pogorszeniu.

Powtarza się sytuacja, że wymagania wobec PSL są przesadnie duże, nieproporcjonalnie duże w stosunku do poparcia podczas wyborów. Wyborcy głosowali głównie na PO, na PIS, a ostatnio na Ruch Palikota. Trzeba się liczyć z realiami. Partia, która ma 28 posłów nie przeforsuje łatwo poważnych projektów ustaw. Zdarza się często, że nawet Ci, którzy krytykują PSL za mało efektywne działania, w wyborach oddają głosy na inne partie. Trzeba wziąć pod uwagę możliwości jakie daje się partii w wyborach. W naszym Obwodzie Wyborczym 32 (w którym jest Jaworzno), nie mamy w sejmie ani jednego posła. W zasadzie nie wiemy do kogo w sejmie czy nawet w senacie kierować uwagi naszych wyborców na temat projektów ustaw. Na pewno problem poruszany w liście przekażemy posłom poprzez naszych przedstawicieli w Radzie Naczelnej PSL. Mamy nadzieję, że w sejmie PSL znajdzie sprzymierzeńców i zrealizuje swoje projekty ustaw. Tych ciekawych projektów jest więcej dotyczących nie tylko ZUSU, KRUSU ale innych ważnych spraw.
Administrator  strony E. J.