Wieści spod KIL'a
Wieści spod KIL'a
czwartek, 10 listopada 2011 16:40

List z Tarnowa

Z dużym zainteresowaniem, przy okazji poszukiwania czegoś o ks. Stojałowskim, natknąłem się na Waszą webstronkę. Niezwykle interesująca. Wydaję Wieści spod KIL’a (skąd tytuł- zacytuję 1. numer Wieści)

Koleżanki i Koledzy

Oddajemy dzisiaj do Waszych rąk (a właściwie oczu) pierwszy numer nieregularnika  „Wieści spod KIL’A”. Nazwa nawiązuje do wydawanego przed laty w Krakowie tygodnika ludowcowego „Wieści” i skrótu nazwy Koła Inteligencji Ludowej, który jest wydawcą nieregularnika. A kil, wiadomo, stanowi podstawę każdej solidnej jednostki utrzymującej się na wodzie. Nie jest to megalomania- wszak koła stanowią podstawę struktur Polskiego Stronnictwa Ludowego, któremu chcemy wiernie służyć, prezentując głównie niezależne poglądy. Liczymy na Waszą współpracę i przesyłanie własnych uwag i przemyśleń....

(kilka numerów "Wieści " umieszczonych jest na naszej stronie - w dziale Dokumenty różne )

Mamy już prawie rok. Wydajemy w formie newslettera kierowanego na adresy mailowe działaczy Stronnictwa w Małopolsce. KIL jest kołem na prawach zarządu. Wieści spod KIL,a są naszymi “ustami” i “uszami” w kontakcie ze światem na zewnątrz. A kierowanie  na adresy ok. 150 czołowych działaczy Małopolski (adresy przekazane dobrowolnie z konkretnym celem) daje pewność, że trafiają we właściwe ręce. W następnym numerze przedrukowuję artykuł dr Gmitruka o Ks. Stojałowskim z “Zielonego Sztandaru” nr 44. Za misję przyjęliśmy służbę Stronnictwu poprzez prezentowanie niezależnych poglądów, a szczególnie do przypomnienia tożsamości naszego, “piastowskiego” nurtu ruchu ludowego. Oficjalna strona nie bardzo zezwala na prezentowanie niezależnych poglądów.

Pozdrawiam

Liczę na kontynuację korespondencji

Jerzy Jabłoński

PS. My, Galicjanie.... Mieszkam w Tarnowie, pochodzę spod Wadowic.

PS. PS. Załączam 3 ostatnie numery Wieści.

Odpowiedź

Cieszę się z listu, a szczególnie z Waszej inicjatywy powołania KIL i wydawania "Wieści". Na naszej stronie PSL Jaworzno zamieścimy te niezwykle ciekawe artykuły (tutaj można je znaleźć w formie pdf) . Szczególnie interesująca jest analiza wyników ostatnich wyborów. Zgadzam się z tym, że wyborcy głosują nie na tych kandydatów, którzy na to zasługują i są potrzebni krajowi w sejmie, ale dlatego, że lepiej wypadają w mediach, zastosują lepsze chwyty reklamowe. Taka mało pozytywna selekcja i forma wyłaniania elit politycznych osłabia państwo i grozi temu, że dyskusja w sejmie z istotnych problemów schodzi na inne medialne nośne ale boczne tory.
Bardzo ładna i ciekawa jest strona PSL w Tarnowie. Tarnów jest to dla mnie osobiście bliski. Ja sam pochodzę z okolic Tarnowa, mój dziadek jako wójt jednej z podtarnowskich gmin spotykał się z Witosem i wspólnie prowadzili kursy oświatowe wśród ludności wiejskiej. Nasze powiatowe koło w Jaworznie kilka lat wstecz zorganizowało wyjazd na Dożynki Witosowskie do Wierzchosławic.
Liczę więc na wymianę myśli między nami i liczę na dalsze kontakty.
Administrator strony PSL w Jaworznie