Start Z listów internautów Jak zostać rolnikiem?
Jak zostać rolnikiem?
wtorek, 15 listopada 2011 18:27

Piotr: Witam, chciałbym dowiedzieć się jakie trzeba spełnić warunki, aby zostać rolnikiem.Proszę o wyczerpujące informację. Pozdrawiam Piotr C.

Odpowiedź:

Witam serdecznie!
Wiele ważnych szczegółów, jakie warunki podstawowe trzeba spełniać można znaleźć w internecie, na początek podaję link http://www.zawodowe.com/Rolnik_-_jak_zostac_548

Dodam do tego od siebie, że dobrze mieć wykształcenie rolnicze (tutaj nie ma rygorystycznych wymagań), wiedzę, pewną praktykę, aby działalność była opłacalna trzeba także mieć odpowiednią ilość ziemi rolnej, środki finansowe na zabudowania gospodarcze i urządzenia rolnicze. Ze swoich obserwacji (jestem synem rolnika) dodam, że zawód rolnika to piękny ale trudny zawód. Przede wszytkim trzeba mieć do tego rodzaju działalności zamiłowanie, niektórzy mówią, że trzeba się z tym urodzić, ale nigdy nie wiadomo kto sią z czym urodził zanim się nie zacznie coś robić. Trzeba mieć predyspozycje zdrowotne, gdyż praca wymaga siły i wytrzymałości fizycznej w zmiennych warunkach klimatycznych. Jak każda działalność gospodarcza wymaga wytrwałości, "zmysłu" przedsiębiorczości. Tyle na początek  :). Temat tak jest szeroki a wymogów tak wiele, że można napisać książkę, a na pewno trzeba przeczytać dużo książek o tematyce zależnej od tego jaką dziedzinę produkcji rolnej chce się rozwijać (uprawa zbóż, roślin
okopowych, warzyw, hodowla zwierząt  itp.). Na początek trzeba mieć (np. uzyskując w spadku) lub zakupić gospodarstwo rolne ...  Można się przerazić ale nie jest tak źle, wszystko dla ludzi, na początek można być pracownikiem w gospodarstwie rolnym, trzeba wejść w kontakt z rolnikami oraz odpowiednimi służbami w urzędach gmin.

Administrator