Zrozpaczona matka 2-latka
Wpisany przez Administrator
czwartek, 24 listopada 2011 17:22

Dzień dobry!

21 listopada w gazecie Wyborczej Wyborczej przeczytałam artykuł „Gliwickie żłobki, zamiast drożeć, jednak tanieją”. Moja refleksja, szkoda, że nie mieszkam w Gliwicach...

Jestem mieszkanką Jaworzna gdzie mieści się jeden żłobek, do którego aktualnie uczęszcza 20 dzieci, który wymaga totalnego remontu (stworzony jest jeden oddział dla dzieci od 6-go m-ca do 3 lat!!! skandal),a na sale żłobkowe rodzice nie maja prawa wejść! Nie wiadomo dlaczego, panie mówią, że sanepid zabrania. Jedyną kwestią pocieszającą jest to, że personel opiekujący się dziećmi jest bez zastrzeżeń.

Nie wiadomo też do końca kto jest właścicielem żłobka. Co prawda umowę mamy zawartą z Zespołem Lecznictwa Otwartego Sp. z o.o. ale współwłaścicielem jego jest Gmina Miasta Jaworzna i to w 98 %. I o wszystkich kwestiach decyduje Sp. z o.o. Nawet na budynku nie ma tablicy informującej o Dzienny Dom Dzieci do lat 3 i kto jest jego właścicielem, tak nawiasem.

To co mnie dręczy to opłaty. Obecnie za pobyt dziecka w placówce opłaty wynoszą 450 zł (opłata stała) plus 8 zł za wyżywienie za każdy dzień obecności tj. razem ok. 580 zł miesięcznie. (do lipca stała opłata wynosiła 250 zł). Natomiast we wrześniu br. dodatkowo wymyślono 300 zł opłata wpisowa dla wszystkich dzieci nawet tych chodzących do żłobka, czyli we wrześniu trzeba było zapłacić 880 zł!

Ze zmian jakie można było zauważyć to w październiku zostały pomalowane ściany przy wejściu i w szatni oraz wymieniono półeczki w szatni.

Staram się coś załatwić, żeby płacić mniej, ale niestety miałam bardzo małe poparcie wśród rodziców i nie udało mi się wiele. Między innymi napisałam pismo do Prezydenta naszego miasta w sprawie zasadności wprowadzonych opłat (w załączeniu pismo z Urzędu), sprawę starałam poruszyć w lokalnych mediach i nic. Spotkałam się z radnym (oczywiście nie miał pojęcia o problemie żłobka) i jedynie na sesji poruszył sprawę możliwości dofinansowania żłobka w postaci dotacji celowej w 2012r. Ale to przyszłość. Ja mieszkam tu i teraz.
W naszym mieście się tyle dzieje..., a o najmłodszych całkiem zapomniano.
Mimo, że właścicielem żłobka jest Sp. z o.o., a Gmina Miasta Jaworzno jest jego wspólnikiem, która na aż 98 % udziału! To nic nie możne zrobić!
Jaworzno mimo że ma ok. 100 tyś mieszkańców,to Gimina nie może zapewnić godziwej opieki najmłodszym (a jest ich tylko 20 dzieci). Moje zdanie na ten temat to wstyd i hańba.

Nie jedna matka chciałaby zostać z maleństwem w domu do 3 lat, ale sytuacja finansowa nie pozwala na to. Nie jedną rodzinę nie stać na nianię a niema innego wyjścia jak tylko oddać dziecko do żłobka na czas swojej pracy.
GDZIE POLITYKA RODZINNA tak modna przy każdych wyborach? I pomoc rodzinom?

Może są jakieś jeszcze sposoby na to, żeby zmniejszyć opłaty za pobyt dzieci w jaworznickim żłobku?  Gdzie można zadzwonić lub napisać.

Inne miasta sobie jakoś radzą, moje widocznie nie!

Bardzo proszę o pomoc.

Patrycja J. mama 2 latka

Odpowiedź: (na razie brak odpowiedzi, badamy sytuację i możliwości miasta w tym zakresie)