Start Prezes - Janusz Ciołczyk Kalinowski w Jaworznie 2009
piątek, 21 maja 2010 12:46

Jarosław Kalinowski w Jaworznie (artykuł archiwalny)

W piątek 20 listopada 2009 roku na Śląsku gościł poseł do Parlamentu Europejskiego, przewodniczący Rady Naczelnej PSL Jarosław Kalinowski. Po otwarciu biura eurodeputowanego oraz konferencji prasowej dla mediów w Katowicach przybył do Jaworzna, gdzie uczestniczył w obchodach „Dnia Kolejarza" zorganizowanych przez Związek Zawodowy Maszynistów Kolejowych w Jaworznie - Szczakowej. W trakcie spotkania Jarosław Kalinowski na ręce przewodniczącego Andrzeja Koniecznego złożył życzenia dla wszystkich pracowników PKP z okazji święta.

Następnie na zaproszenie członka Rady Naczelnej PSL, prezesa jaworznickich ludowców Janusza Ciołczyka udał się do centrum miasta, gdzie pod Pomnikiem w Hołdzie Jaworznianom Walczącym o Niepodległą Ojczyznę złożył kwiaty. Przywitany przed gmachem Miejskiej Biblioteki Publicznej przez zespoły śpiewacze „Dobrzanek", „Jaworznianek" oraz „Jeziorczanek" miał okazję zwiedzić nowoczesną, funkcjonalną bibliotekę miejską, która wywarła na nim ogromne wrażenie. Po wpisie do księgi pamiątkowej rozmawiał z przewodniczącym Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej w Jaworznie Stanisławem Nowakowskim oraz prezesem Fundacji Energetyka na rzecz Polski Południowej Kazimierzem Walasikiem.
Kolejnym punktem jego wizyty było otwarte spotkanie z licznie przybyłymi mieszkańcami miasta Jaworzna, którego gospodarzem był Janusz Ciołczyk. Uczestniczyli w nim również Marian Ormaniec szef wojewódzkich struktur PSL na Śląsku i radny sejmiku województwa śląskiego, Bogdan Biś wiceprzewodniczący Śląsko-Dąbrowskiego Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność", Paweł Silbert prezydent miasta Jaworzna, Ewa Sidełko-Paleczny sekretarz miasta, Dariusz Chrapek wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Jaworznie, Piotr Szczudło przewodniczący SDPL, Paweł Kaczmarczyk przewodniczący SLD, Mateusz Pindel przewodniczący Zarządu Wojewódzkiego ZMW. Treścią przewodnią spotkania były kwestie związane z Traktatem Lizbońskim, w szczególności nowa perspektywa budżetu Unii Europejskiej na lata 2014-2020 w kontekście Traktatu Reformującego, na którym prezydent Lech Kaczyński złożył swój podpis 10 października br. jako przedostatnia głowa państwa członkowskiego Unii Europejskiej. Jednak w żywej dyskusji okazało się, iż obszar zainteresowania zgromadzonych w gmachu biblioteki zataczał znacznie szersze kręgi i gdyby nie perspektywa konieczności zdążenia przez gościa na pociąg do Warszawy oraz sobotniego poranku, wypełnionego szczelnie kolejnymi spotkaniami w stolicy dyskurs potrwałby znacznie dłużej.

Jarosław Kalinowski
Dwukrotny wicepremier rządu RP, dwukrotny wicemarszałek Sejmu RP, dwukrotny minister rolnictwa. Od 1993 nieprzerwanie wybierany posłem na Sejm. Przewodniczący Rady Naczelnej PSL.
Mandat europosła uzyskał w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2009. Jest członkiem klubu parlamentarnego Europejskiej Partii Ludowej (EPP), zasiada w Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności PE (zastępstwo). Jego biura znajdują się w Brukseli i Strasburgu, a także w Polsce.

autor Janusz Ciołczyk, zdjęcia Wanda Ciołczyk