Start Radny Mariusz Burczy Samorządowiec Roku 2012
Samorządowiec Roku 2012

Brązowy Klucz dla radnego

czwartek, 15 listopada 2012 11:42

Artykuł ze strony www.twj.pl ("Tydzień w Jaworznie")

Jaworznicki radny Mariusz Burczy został laureatem III edycji konkursu „Samorządowiec Roku” i otrzyma Brązowy Klucz - jedną z nagród przyznawanych w plebiscycie. Rozmawiamy z nim o jego pracy i kontaktach z mieszkańcami.

Radny Mariusz BurczyCzy spodziewał się Pan znalezienia się wśród laureatów konkursu?
Przyznam się, że jest to dla mnie zaskoczenie. Nie ukrywam, że bardzo miłe. Cieszę się, że doceniono mój wkład pracy w rozwój demokracji w naszym mieście. Uważam, że bardzo ważnym czynnikiem, który zadecydował, że jestem wśród laureatów, jest bliski kontakt z mieszkańcami miasta. Moje biuro radnego jako jedyne w Polsce otwarte jest codziennie. Mieszkańcy mają poczucie bliskości, mogą liczyć na zrozumienie i zaangażowanie mojej osoby w rozwiązywaniu nurtujących ich problemów. Zawsze staram się ich dokładnie wysłuchać i im pomóc, chociaż czasami są to bardzo skomplikowane zagadnienia.

Kto zgłosił Pana do tej inicjatywy?
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Przypuszczam, że zgłoszenia dokonali moi Wyborcy. A sam fakt nominacji to tylko dowód na to, że nie zawiodłem ich zaufania. Jeśli tak jest, to byłoby to największe wyróżnienie, jakie może otrzymać radny. W tym miejscu chciałbym podziękować jaworznianom i zaprosić ich do współpracy. Razem łatwiej i lepiej zbudujemy społeczeństwo obywatelskie. To wrodzona odpowiedzialność naszych mieszkańców oraz ich doświadczenie i rozsądne rozwiązania, pomogą zmienić nasze miasto i zrównoważyć rozwój naszych dzielnic. I za to im jeszcze raz serdecznie dziękuję, bowiem „Razem możemy dokonać cudów, osobno do niczego nie jesteśmy zdolni.”

Co takiego robi Mariusz Burczy, czego nie robią inni samorządowcy, że został zauważony w tak prestiżowym plebiscycie?
Działa konsekwentnie i metodycznie. Jest wytrwałym orędownikiem w sprawach dotyczących mieszkańców. Nawet tych, którzy nie oddali na mnie swojego głosu. Oni są również częścią naszej wspólnoty i również dla nich podejmuję działania w imię szeroko pojętego dobra wspólnego. Stara się działać skutecznie, stąd wzięła się nazwa Klubu Radnych „Skutecznie dla Jaworzna”, którego jest współzałożycielem.
Jestem osobą otwartą, pracowitą i efektywną. Bliski kontakt z mieszkańcami, szczerość i otwartość na ich sprawy oraz zaangażowanie w ich rozwiązywanie, wzbudza zaufanie do mnie jako radnego. Jest to dla mnie zachętą i mobilizacją do dalszej pracy. Moja długoletnia kariera zawodowa utwierdza mnie w przekonaniu, że intensywne działania i przemyślane strategie pomagają w życiu osiągać cele, do których zmierzamy.
Dziękuję za rozmowę.

Czytaj także na stronie: http://www.regiony-liderzy.pl/