UROCZYSTA GALA SPORTU W JAWORZNIE
Wpisany przez Śląska Wojewódzka Komenda OHP

TY I JA - CZYSTA GRA

Oryginał  artykułu na stronie internetowej Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP

Spotkanie OHP z Grzegorzem ProksąW dniu 23 października 2012 roku w siedzibie 12-17 Środowiskowego Hufca Pracy w Jaworznie odbyła się uroczysta gala sportu, realizowana w ramach programu zajęć profilaktycznych „Ty i ja – czysta gra”. Gościem honorowym spotkania był utytułowany mistrz boksu Grzegorz Proksa. Wśród zaproszonych osobistości znaleźli się Komendant Wojewódzki Śląskiej Komendy OHP Pan Mariusz Pawelec, z-ca Komendanta Wojewódzkiego Pani Bogusława Fedorowska, Dyrektor Biura ŚWK Jan Hajnisz, Pan Mariusz Burczy Radny Rady Miasta Jaworzna, Dyrektor ZSP nr 2 Dobiesław Derda, Dyrektor ZSP nr 1 Halina Jarczyk oraz przedstawiciele Fundacji na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „Ratownik Górniczy” w Jaworznie pan Marcin Sienkiewicz i Mateusz Proksa.

W imprezie uczestniczyła młodzież i absolwenci Środowiskowego Hufca Pracy w Jaworznie oraz uczestnicy z innych jednostek OHP woj. śląskiego, jak również dzieci i młodzież ze środowiska lokalnego interesująca się sportem. Cel tego przedsięwzięcia to promowanie sportu i zdrowego stylu życia, jak również zasad fair play, które powinno stosować się zarówno w rywalizacji sportowej, jak i w życiu.

Spotkanie z mistrzem

Uroczystości gali rozpoczęły prezentacje artystyczne przygotowane przez młodzież- swój talent zaprezentowali Patryk Reich, Łukasz Libront i Karolina Bażant.

Po części artystycznej głos przekazano Grzegorzowi Proksie, który zaprezentował młodzieży swoje dokonania oraz opowiedział, jak doszedł do obecnego momentu w swoim życiu. Kolejnym punktem spotkania był zorganizowany przez kadrę hufca quiz – konkurs wiedzy sportowej, w której w szranki stanęli absolwenci OHP oraz obecni jego uczestnicy. Nieznaczną przewagą punktową zwyciężyła drużyna uczestników hufca. Po uroczystym ogłoszeniu wyników i wręczeniu nagród młodzież miała okazję obejrzeć prezentację multimedialną „Fair play”, której celem było przekazanie najważniejszych przesłanek stosowania tych zasad w sporcie, jak i w codziennym życiu każdego człowieka.

Długo wyczekiwanym punktem programu okazał się pokaz treningu sportowego, w którym mieli możliwość uczestniczyć ochotnicy z widowni oraz krótki sparing z samym mistrzem, do którego stanęła nawet przedstawicielka płci pięknej. pokaz boksuTrening prowadził trener Klubu Bokserskiego Unia Kosztowy – Karol Proksa.