Walentynki bez granic
Walentynki bez granic
Wpisany przez Portal Społecznościowy Jaworzna

Artykuł źródłowy na Portalu Społecznościowym Jaworzna

Honorowi uczestnicy spotkaniaW związku z ogłoszonym 2013 „Rokiem Seniora” w piątek 15 lutego członkowie Klubu Absolwenta Środowiskowego Hufca Pracy w Jaworznie zorganizowali międzypokoleniowe spotkanie walentynkowe, na które zaprosili Pana Komendanta Wojewódzkiego Mariusza Pawelca, Dyrektora Biura ŚWK OHP Jana Hajnisza, rodziców, dziadków oraz uczestników Hufca działających w Klubie Aktywnych. Honorowymi gośćmi byli, działający aktywnie na jaworznickim rynku kultury, pani Alicja Dudek oraz zespół „Dobrzanki”. Poetka Alicja Dudek uświetniła spotkanie prezentacją swojej twórczości -od wielu lat tworzy ona wiersze, prozę oraz krótkie opowiadania, fraszki i bajki dla dzieci, przepełnione miłością do dzieci, ludzi, zwierząt, przyrody, Boga. Opowiadała również o swoim życiu, którego nieodłączną część stanowiła misja wychowania młodych ludzi przez sztukę, „skażonych” już na całe życie miłością do kultury. Oprawę artystyczną dopełnił zespół ludowy Dobrzanki, który pieśnią i prozą opowiedział o miłości na ludową nutę przy akompaniamencie akordeonu. Pokolenie młodych reprezentowała absolwentka hufca Anna Ocetek, której wokalny repertuar współgrał z tematyką uroczystości. Uczestnicy spotkania poza doznaniami duchowymi zostali obdarowani również „słodką walentynką”. Uroczystość przebiegała w ciepłym, nostalgicznym nastroju, umożliwiając zgromadzonym dostrzeżenie międzypokoleniowej różnorodności interpretowania miłości oraz szerokiego wachlarza emocji i uczuć z nią związanych.

T.W.