Berneńczyk z działek ...
Start Z listów internautów Berneńczyk z działek ...
Berneńczyk z działek ...
niedziela, 14 kwietnia 2013 22:24

Historia pewnej suni rasy berneńskiej* ...

... błąkającej się w obrębie ogródków działkowych Osiedla Stałego (ROD im. Tysiąclecia Państwa Polskiego). Zatroskana mieszkanka Osiedla Stałego wysłała e-mail na portal Berneńczyk z działekFundacji Pasterze.

"W Jaworznie przy działkach Osiedla Stałego, błąka się berneńczyk. Nie ma obroży, ani opiekuna, czekałam przy ogrodzeniu bardzo długo, ale nikogo nie było. Najprawdopodobniej to suczka, mam wrażenie, że dość wychudzona .... Sunia trochę przestraszona, podchodziła do mojej suczki, potem przytulała się do siatki, aby ją głaskać, a wszystko przeważyły smakołyki, które bardzo delikatnie brała z ręki... przez co udało mi się jej zrobić zdjęcia. Miałam wrażenie, że jej tylna łapa jest nieco krzywa.."

Reakcja Fundacji Pasterze była natychmiastowa, przedstawicielka fundacji z Częstochowy skontaktowała się z administratorem Strony  Internetowej PSL Jaworzno z prośbą o pomoc. "Bardzo proszę o zainteresowanie się tą sprawą. W przypadku gdyby pies okazał się bezdomny, proszę o kontakt ze mną lub bezpośrednio z Fundacją. Wyrażam gotowość natychmiastowego przejęcia opieki nad psem o ile istnieje taka potrzeba".

Sympatyczną sunię udało się odnaleźć (na szczęście zima nie była już zbyt mroźna) i przy pomocy przedstawicieli Fundacji z Sosnowca udało się udzielić w porę pomocy błąkającemu się psu. Widocznie właściciel żył sobie beztrosko i nie przejmował się losem psa. Widać jak różne są postawy ludzkie wobec zwierząt.

FUNDACJA PASTERZE

W Polsce zwierzę nadal traktowane jest jak rzecz, a czasami nawet gorzej jak rzecz. Zwierzęta się głodzi, katuje, nie leczy w razie choroby...
Przyczyn takiego postępowania ludzi wobec zwierząt jest wiele: brak elementarnej wiedzy, bezmyślność, lenistwo, świadome zaniedbanie, czy w końcu celowe okrucieństwo... Przekonanie właścicieli do właściwej opieki nad swoim zwierzęciem lub chociażby do zaniechania znęcania się nad nim jest pracą trudną i niewdzięczną, a efekty starań są najczęściej niewspółmiernie małe w stosunku do wysiłku  jaki wkładamy w poprawę losu maltretowanych zwierząt. Rzadko kiedy są to spektakularne sukcesy, najczęściej drobne kroki w drodze do poprawienia ich warunków życia.
Dlatego w aktualnych realiach i działającego prawa dotyczącego zwierząt, cieszy każdy, nawet drobny gest w kierunku poprawy doli zaniedbanego psa.

Jeżeli zobaczysz wałęsającego się psa – brudnego, głodnego lub rannego – nie odwracaj wzroku. Nie wolno przejść obojętnie wobec cierpienia żywej istoty absolutnie zależnej od woli człowieka. Taki przypadek należy niezwłocznie zgłosić właściwym służbom Staży Miejskiej, Policji lub w Urzędzie Gminy.

Jeżeli jesteś właścicielem zwierzęcia to musisz pamiętać, że jesteś za niego całkowicie odpowiedzialny. Właściciel ma obowiązek zapewnienia swojemu zwierzęciu schronienia przed warunkami atmosferycznymi, pożywienia zgodnego z gatunkiem, stałego dostępu do wody,  profilaktyki zdrowotnej, leczenia w razie choroby oraz swobody ruchu, przy czym Twoje zwierzę nie może stwarzać zagrożenia ludziom i innym zwierzętom.

FUNDACJA PASTERZE

ul. Osadnicza 19; 56-300 Milicz

nr konta: 58 9582 0000 2000 0024 2660 0001

Fundacja Pasterze

Kwiecień, 2013

Fundacja Pasterze
składa podziękowania
Panu Eugeniuszowi Janeczek

Dziękujemy za aktywną pomoc udzieloną wolontariuszom naszej Fundacji w czasie akcji odławiania bezdomnego psa
z terenu ogródków działkowych w Jaworznie.

Dzięki takiej postawie kolejna „psia bieda”
zyska
ła szansę na odmianę losu.

Zarząd Fundacji Pasterze

Robert Żurek