Wybory samorządowe 2014
Start Wybory samorządowe Wybory samorządowe 2014

Nasi kandydaci

Mariusz Pawelec

Mariusz Pawelec - kandydat do sejmiku ślaskiego z listy PSL, okręg 7 (2 miejsce na liście). Jaworznianin, lat 50, absolwent Politechniki Śląskiej w Katowicach - Wydział Transportu, Katowickiej Szkoły Menadżerów oraz Uniwersytetu Śląskiego - Prawo Gospodarcze i Handlowe. Przez 17 lat był zawodowo związany z komunikacją miejską i drogownictwem na terenie aglomeracji śląskiej (PKM Tychy, PKM Jaworzno, Związek Komunalny ”Komunikacja Międzygminna” w Jaworznie, Miejski Zarząd Dróg i Mostów Tychy,  Miejski Zakład Drogowy Jaworzno). Od 2008 r. pracuje w sektorze Ministra Pracy i Polityki Społecznej jako Śląski Wojewódzki Komendant Ochotniczych Hufców Pracy w Katowicach. Uczestniczy w pracach komisji egzaminacyjnych Instytutu Mechanizacji Budownictwa i Górnictwa Skalnego w Warszawie.
Członek Zarządu Wojewódzkiego Polskiego Stronnictwa Ludowego w Katowicach, Wiceprezes ZP PSL w Jaworznie. Były piłkarz Azotanii Jaworzno i AZS Katowice, obecnie członek Zarządu Ludowego Klubu Sportowego Ciężkowianka – Jaworzno. Były członek Izby Gospodarczej Komunikacji Miejskiej w Warszawie, a obecnie uczestniczy aktywnie w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Mechaników Polskich we Wrocławiu. Ławnik dwóch kadencji Sądu Rejonowego w Jaworznie. Aktualnie autor zwycięskiego projektu Jaworznickiego Budżetu Obywatelskiego „Plac zabaw – Park Fitnes” przy Al. Piłsudskiego.
Odznaczony w  2003 r. Złotą Odznaką Ludowych Zespołów Sportowych, w 2005 r. Złotą Koniczynką PSL oraz w  2010 r. Brązową Odznaką Śląskiego Związku Piłki Nożnej w Katowicach.

W pracy zawodowej i społecznej kieruje się maksymą Wincentego Witosa „ (…) Gdy chce się brać lub dawać, to trzeba coś mieć, a gdy chce się mieć, należy to coś tworzyć, zaś tworzyć to znaczy pracować”.

Obejrzyjmy filmy przybliżające sylwetkę Mariusza (z poprzednich wyborów ale ciągle aktualne) >>

Janusz Ciołczyk - plakat wyborczyJanusz Ciołczyk, 47 lat - kandydat do Rady Miejskiej w Jaworznie, okręg nr. 3 pozycja 2 na liście PO. Jaworznianin. Z wykształcenia i zamiłowania historyk. Społecznik z krwi i kości. Menedżer sportu i turystyki, dziennikarz i spiker sportowy. Tytuł magistra historii zdobył na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Śląskiego. Ukończył studia podyplomowe menedżera sportu i turystyki na Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Absolwent Technikum Górniczego w Jaworznie. Wieloletni radny RM w Jaworznie, której przewodniczył przez 6 lat. Od 16 lat prezes LKS „Ciężkowianka” Jaworzno. Inicjator licznych akcji społecznych, wydarzeń kulturalnych i sportowych, białych niedziel, rodzinnych festynów, troszczący się o ochronę i pielęgnowanie dziedzictwa narodowego, tożsamości historycznej i tradycji lokalnych oraz międzypokoleniowej solidarności. zagospodarowuje czas wolnego dzieciom i młodzieży. Dbający o zdrowie i równowagę psychiczną najstarszego pokolenia.
W październiku 2003 r. jako Przewodniczący Rady Miejskiej w Jaworznie wraz z Bogusławem Śmigielskim i Andrzejem Węglarzem wręczył Janowi Pawłowi II Honorowe Obywatelstwo miasta Jaworzna.
Autor zwycięskiego projektu w ramach JBO dla dzielnicy Ciężkowice na 2015 r.: „Rodzinny kompleks- plac zabaw z siłownia pod chmurką”. Współorganizator letniej półkolonii, wyróżnionej 3. lokatą w konkursie na najlepiej zorganizowany wypoczynek w miejscu zamieszkania w woj. śląskim w 2014 r.

"Jestem bezpośredni. Sprawując mandat radnego w kontaktach z mieszkańcami nie ograniczam się do dwugodzinnego dyżuru raz w tygodniu, ale do dyspozycji pozostaję 365 dni w roku, o czym przekonało się już wielu ciężkowiczan i nie tylko. Codziennie spotkać mnie można na przystanku, w autobusie, w sklepie, na boisku, gdy zalewa piwnicę, w razie pożaru, choroby, blisko codziennych spraw mieszkańców." Janusz Ciołczyk

Mariusz BurczyMariusz Burczy, 46 lat - kandydat do Rady Miejskiej w Jaworznie, okręg nr. 1 pozycja 4 na liście PO. Wykształcenie wyższe, absolwent Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Ukończył także studia podyplomowe - Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie i Akademia Ekonomiczna w Katowicach. Zatrudniony w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Katowicach. Znany działacz społeczny i polityczny, pełnił różne funkcje w następujących organizacjach:

• Wiceprezes Zarządu Powiatowego PSL Jaworzno
  • Rada OSK przy Instytucie Transportu Samochodowego w Warszawie
  • Zarząd LKS Ciężkowianka
  • Od 1985r.  w Aeroklubie Śląskim w Katowicach
  • Polskie Stowarzyszenie Diabetyków o/Jaworzno
  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wspierania Transportu i Edukacji Komunikacyjnej - NA DRODZE
  • Rada Społeczna Szpitala Wielospecjalistycznego w Jaworznie
  • Rada Programowa Ochotniczych Hufców Pracy w Jaworznie
  • Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych „Nowy Świat” w Warszawie

Obecnie jako Radny Miejskiej  w Jaworznie jest przewodniczącym klubu radnych "Skutecznie dla Jaworzna”,  pracuje w następujących komisjach:

- Komisji Rewizyjnej - zastępca przewodniczącego
- Komisji Budżetu i Finansów
- Komisja Rozwoju i Przeciwdziałania Bezrobociu
- Komisja Bezpieczeństwa i Spraw Samorządowych

Okręgi wyborcze w naszym mieście, tutaj także pełne listy wyborcze wszytkich komitetów - ze strony społecznościowej Jaworzna >>

Okręg nr 1: Podłęże, Leopold, Gigant, Podwale, Warpie, Śródmieście, Skałka.
Z tego okręgu  wybierzemy 10 radnych.

Okręg nr 2: Dobra, Szczakowa, Góra Piasku, Długoszyn, Osiedle Stałe, Dąbrowa Narodowa oraz Osiedle Awaryjne.
Z tego okręgu wybierzemy 7 radnych.

Okręg nr 3: Pszczelnik, Jeleń, Bory, Byczynę, Jeziorki, Wilkoszyn, Cezarówkę Górną i Dolną, Koźmin, Ciężkowice, Pieczyska i Starą Hutę.
Stąd do Rady Miejskiej wejdzie 6 osób.