Start Z miasta Noworoczne spotkanie w "Ciężkowiance"
Noworoczne spotkanie w "Ciężkowiance"
Wpisany przez Administrator

Spotkanie noworoczne 2015W piątek 30 stycznia w Jaworznie - Ciężkowicach odbyło się, tradycyjne już, uroczyste spotkanie noworoczne, którego organizatorem była LKS "Ciężkowianka". Na spotkanie przybyli działacze klubu, wolontariusze, sympatycy oraz znamienici goście, którzy zawsze wspierają jego działania. Gospodarzem spotkania był Prezes Zarządu Ciężkowianki, jednocześnie radny miasta Jaworzna i Prezes Zarządu Powiatowego PSL w Jaworznie Janusz Ciołczyk. Na wstępie powitał wszystkich przybyłych na spotkanie. Krótko omówił osiągniecia klubu jak i zadania, które stoją przed klubem w bieżącym roku kalendarzowym. Klub LKS „Ciężkowianka” znany jest ze swojej wszechstronnej działalności w zakresie sportowym, a także integrującym środowisko. Jego działalność została doceniona na szczeblu krajowym. Zajął świetne VI miejsce w ogólnopolskim konkursie, organizowanym przez Krajowe Zrzeszenie LZS na najlepsze projekty upowszechniające sport dla wszystkich. Także półkolonia organizowana przez LKS wspólnie z klubem „Wega” MCKiS, została uznana na Śląsku za trzeci najlepszy wypoczynek w miejscu zamieszkania. Seniorzy „Ciężkowianki” z powodzeniem walczą w chrzanowskiej klasie A. Także młodzieżowe zespoły trampkarzy i juniorów uczestniczą z powodzeniem w róznych turniejach i rozgrywkach. Gospodarz wzniósł toast za wszystkich gości i ludzi pracujących w klubie jak i sprzyjających klubowi na co dzień, życząc wszystkim duzo dobrego w nowym roku.

Do noworocznego toastu dołączyli się kolejno, Bogusław Śmigielski senator RP, Wicemarszałek Województwa Ślaskiego Stanisław Dąbrowa (jednocześnie wojewódzki Prezes PSL), oraz Marszałek Województwa Wojciech Saługa. Życzyli klubowi „Cięzkowianki” dalszych sukcesów w nowym roku 2015. Praca Spotkanie noworoczne 2015Prezesa Cięzkowianki, wszystkich działaczy, wolontariuszy na rzecz klubu, dzielnicy, miasta a nawet województwa jest trudna do  przecenienia. Wicemarszałek Stanisław Dąbrowa podkreślił, że szczególnie takich postaw oczekuje się od ludzi, którym mieszkańcy miasta powierzają w głosowaniu mandaty radnych czy posłów.
W czasie spotkania zespół śpiewaczy „Ciężkowianki”, przy akompaniamencie akordeonu znanej z prowadzenia imprez naszego miasta Anny Jachimczyk, śpiewał kolędy i inne okolicznościowe przyśpiewki.
W kolejnej części spotkania wystąpił Honorowy Prezes PSL w Jaworznie Jerzy Kołodziejczyk. Tematem jego wystąpienia było wspomnienie o swoim koledze z pracy jak i z PSL Wojciechu Dziedziaku. Nauczycielu historii, byłym Prezesie PSL w Jaworznie, radnym kilku kadencji MRN. Niedawno minęło 7 lat od śmierci tego, wybitnego nauczyciela i zasłużonego ludowca. Rozszerzona treść tego wystąpienia jest na naszej stronie internetowej (tutaj). W spotkaniu uczestniczyła jego córka Magdalena, która podziękowała za pamięć o jej ojcu oraz za zaproszenie na tak dla niej wzruszającą uroczystość. Były wiceprzewodniczący rady miasta Jaworzna Edward Różycki podkreślił, że Wojciech Dziedziak był nie tylko wybitną postacią PSL ale także całego miasta. Wspomniał o swojej owocnej współpracy z mgr Wojciechem Dziedziakiem w radzie miasta, w komisjach tej rady. W dzisiejszych czasach rzadkością jest tak zgodna współpraca ludzi i różnych klubów w radach miast.
Oprócz wymienionych znamienitych gości, w spotkaniu wzięli udział radni miasta z ramienia PSL (wchodzący obecnie w skład klubu rady miasta o nazwie Porozumienie Obywatelskie). Byli to, już wymieniony gospodarz spotkania Janusz Ciołczyk jak również Mariusz Burczy, jednocześnie wiceprezes PSL w Jaworznie. W spotkaniu uczestniczyła liczna grupa działaczy PSL w Jaworznie z mieszkanką Ciężkowic i Wiceprezesem Zarządu Powiatowego PSL Zofią Paluch. (iw)