Start Z miasta 75 rocznica egzekucji w Ciężkowicach
75 rocznica egzekucji w Ciężkowicach
Wpisany przez www.jaw.pl

Poniżej treść przemówienia pod pomnikiem i galeria zdjęć z tej uroczyści

W ubiegłą niedzielę 7 czerwca w 75 rocznicę egzekucji w Ciężkowicach pod pomnikiem Ofiarom  Faszyzmu 1939-45  obok Szkoły Podstawowej nr 18  przy ulicy księdza Andrzeja Mroczka  oddano hołd tym, których ofiara życia sprawiła, że Ciężkowice nie zostały w 1940 roku spalone i spacyfikowane. Organizatorami uroczystości jak co roku byli radny Rady Miejskiej Janusz Ciołczyk, LKS „Ciężkowianka” Jaworzno oraz Miejskie Centrum Kultury i Sportu. Na uroczystości przybyli senator RP Bogusław Śmigielski, wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Jaworznie Ewa Zuber, radni  Rady Miejskiej w Jaworznie Paweł Bańkowski, Mariusz Burczy, Marek Migas i Jerzy Nieużyła, prezes jaworznickiego koła Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej Stanisław Nowakowski „Klon”, śląski komendant wojewódzki OHP Mariusz Pawelec, wiceprezes PSL w Jaworznie Zofia Paluch, honorowy prezes PSL w Jaworznie Jerzy Kołodziejczyk,, dyrektor Gimnazjum nr 11 Alicja Gaudyn,  dyrektor SP nr 18 Anna Hassa, przedstawiciele jaworznickiego oddziału Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej z Janem Michalikiem, komendant jaworznickiego hufca ZHP Kinga Jędrzejek, prezes OSP Ciężkowice Adrian Majewski ,przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Ciężkowicach , przedstawiciele zarządu LKS „Ciężkowianka” Jaworzno, sekretarz Stowarzyszenia Katolickiego „Przyjaźń Jaworznicka” Maria Kramarczyk, kierownik klubu MCKiS „Wega”  Wanda Ciołczyk oraz mieszkańcy. Obecna była również rodzina Romana Pierzchały- któremu udało się brawurowo zbiec  z miejsca straceń- bratanice Maria Pierzchała i Kazimiera Piechocka oraz drużyna młodzieżowa LKS „Ciężkowianka”. Reprezentowane były poczty sztandarowe oraz delegacje  Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej,  Polskiego Stronnictwa Ludowego, jaworznickiego hufca Związku Harcerstwa Polskiego, Gimnazjum nr 11, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, Szkoły Podstawowej nr 18, Jaworznickiej Inicjatywy Narodowej, Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie, klubu MCKiS „Wega”, zespołu śpiewaczego „Ciężkowianki”, LKS „Ciężkowianka”, Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej. Asystowała orkiestra Tauron Wytwarzanie S.A. Oddział Elektrowni Jaworzno III.

Jako gospodarz głos zabrał  Janusz Ciołczyk, który przypomniał tragiczne  historyczne wydarzenia sprzed 75 lat. Po złożeniu kwiatów przez delegacje i mieszkańców pod pomnikiem odegrano hymn państwowy. Następnie uczestnicy udali się do miejscowego kościoła parafialnego MBNP na mszę świętą w intencji rozstrzelanych, którą koncelebrowali ksiądz proboszcz Andrzej Wieczorek wraz z księdzem Mariuszem Socałą. Po mszy w siedzibie LKS „Ciężkowianka” odbyło się spotkanie z kombatantami.

Ofiarami egzekucji dokonanej przez Niemców byli:
1.Barański Teofil lat 36;
2.Broda Antoni lat 23;
3.Chechelski Karol lat 32;
4.Cichy Fryderyk lat 24;
5.Ciołczyk Mikołaj lat 27;
6.Nowacki Bronisław lat 34;
7.Pazdalski Karol lat 24;
8.Sołtysek Jan lat 26;
9.Kramarczyk Jan lat 40;
10.Noris Piotr lat 27;
11.Bielik Franciszek lat 39;
12.Chechelski Franciszek lat 30;
13.Chechelski Stanisław lat 30;
14.Ciołczyk Andrzej lat 29;
15.Jakubowicz Herman lat 21;
16.Pazdalski Józef lat 26;
17.Pierzchała Jakub lat 60;
18.Życiński Tadeusz lat 33;
19.Kuca Stanisław lat 32;
20.Pierzchała Roman lat 24 ( który jako jedyny zdołał zbiec z miejsca kaźni)