Start Z miasta W 72. rocznicę pacyfikacji leśniczówki w Jeziorkach
W 72. rocznicę pacyfikacji leśniczówki w Jeziorkach

Na początek obejrzyjmy film z uroczystości (portal społecznościowy Jaworzna - www.jaw.pl)

W niedzielęPomnik w Jeziorkach 5 lipca 2015 roku w Jaworznie - Jeziorkach odbyła się patriotyczna uroczystość związana z 72 rocznicą pacyfikacji leśniczówki przez okupantów hitlerowskich. Właśnie w lipcu 1943 roku, a dokładnie 5 lipca Niemcy zrobili obławę w pobliżu leśniczówki i aresztowali członków tzw. „Grupy leśnej” AK, partyzantów Arnolda Preglera i Franciszka Abstorskiego. Arnolda Preglera aresztowali wraz z rodziną. Sam Arnold Pregler został rozstrzelany w Oświęcimiu jesienią 1944 roku. Aresztowano także członków spokrewnionych z nimi rodzin, w tym małe dzieci i kobiety w ciąży.

Uroczystość rozpoczęła się mszą świętą w miejscowym kościele Świętego Józefa Rzemieślnika. Mszę w intencji walczących i poległych w obronie ojczyzny odprawił Proboszcz Parafii ks. Wiesław Jarząbek. Po mszy uczestnicy uroczystości udali się pod miejscowy pomnik żołnierzy GL, AL, AK, BCH. Tutaj wysłuchali okolicznościowego przemówienia Pani Ludwiki Smalcerz, kierowniczki miejscowego klubu MCKiS "Kasztan". Na zakończenie w hołdzie walczącym składano kwiaty pod pomnikiem. Ostatnia część uroczystości odbyła się w klubie „Kasztan” gdzie wspominano te historyczne wydarzenia. Członkowie rodzin miejscowych partyzantów, którzy kiedyś byli dziećmi, wspominali represje i pobyt w więzieniach hitlerowskich. Duża ich część nie przeżyła tych represji, szczególnie ci którzy znaleźli się w Oświęcimiu. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele organizacji kombatanckich. a także przedstawiciele rodzin słynnych partyzantów m.in. Arnolda Preglera i Franciszka Abstorskiego, dzieci oraz wnuki, oraz spokrewnione z nimi osoby.