Start Z miasta Jaworzno - Święto Plonów 2015
Jaworzno - Święto Plonów 2015

Afisz dożynkowy MCKiS JaworznoŚwięto Plonów w naszym mieście, czyli tradycyjne dożynki miejskie, odbyły się w niedzielę 30 sierpnia. Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 15 uroczystą mszą w Kolegiacie pod wezwaniem św. Wojciecha i św. Katarzyny, którą jak zwykle celebrował Proboszcz Parafii ks. Eugeniusz Cebulski. Po mszy uroczysty, barwny korowód dożynkowy prowadzony przez orkiestrę dętą "Tauron" przemaszerował ulicami miasta na Rynek. Tutaj odbyły się oficjalne uroczystości, wręczanie wieńców dożynkowych, przemówienia, odznaczenia dla wyróżniających się rolników i producentów rolnych.

Była także tradycyjna już degustacja chleba dożynkowego. Mieszkańców miasta częstował chlebem z tegorocznych już zbiorów wiceprezydent miasta Dariusz Starzycki. W części artystycznej odbyły się występy ludowych zespołów śpiewaczych reprezentujących poszczególne dzielnice miasta i zaproszonego zespołu pieśni i tańca z węgierskiego miasta partnerskiego Szigethalom. Była także wystawa płodów rolnych. Tłumy mieszkańców bawiły się wyśmienicie w rynku przy świetnej pogodzie do późnych godzin wieczornych. Obejrzyjmy galerię zdjąć z tej uroczystości (iw)

Obejrzyj też film z uroczystości na stronie www.mojemiasto.pl