Start Prezes - Janusz Ciołczyk Wielkie świętowanie w Ciężkowicach
Wielkie świętowanie w Ciężkowicach
Wpisany przez www.ciezkowianka.jaworzno.pl
poniedziałek, 21 września 2015 15:17

65 lat Ciężkowianki65 lat LKS „Ciężkowianka” Jaworzno!

Film z uroczystości na stronie portalu społecznościowego Jaworzna >>

Imponujące obchody jubileuszu 65-lecia Ludowego Klubu Sportowego ”Ciężkowianka” przeszły już do historii. Prezesem tego zasłużonego dla miasta klubu jest radny Rady Miasta i Prezes PSL w Jaworznie - Janusz Ciołczyk. W sobotę 19 września i niedzielę 20 września świętowały całe rodziny. Było to wielkie przedsięwzięcie logistyczno - organizacyjno - zabawowe prawdziwe święto wielu pokoleń od wnuka do dziada. W ramach Jubileuszowego Festynu Rodzinnego zorganizowanego pod hasłem „Od aktywności fizycznej do sportu i zdrowia”  bawiło się niemal 800 uczestników.

Przedsięwzięcie współfinansowane było ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki, Fundacji Tauron,  Balamary Resources Limited,  Śląskiego Wojewódzkiego Zrzeszenia LZS w Katowicach,  oraz własnych. Zainaugurował je rozegrany w sobotę 19 września mecz seniorów LKS „Ciężkowianka”- MKS Alwernia podczas którego gratulacje z okazji jubileuszu złożyli prezes Podokręgu Piłki Nożnej w Olkuszu Bolesław Ściepura oraz wiceprezes „SKOK” Jaworzno Tadeusz Dubiański. Rywale z Małopolski okazali się wymagającym przeciwnikiem remisując bezbramkowo z „ciężkowickim walcem”.  W niedzielę 20 września w ramach Jubileuszowego Festynu Rodzinnego ” Od Aktywności Fizycznej do Sportu i Zdrowia”  odbyły się główne imprezy jubileuszowe. Honorowy patronat nad nimi objęli: Wiceprezes Rady Ministrów Janusz Piechociński, Przewodniczący Rady Głównej Zrzeszenia LZS Władysław Kosiniak Kamysz, Poseł do Parlamentu Europejskiego Jarosław Kalinowski, Senator RP Bogusław Śmigielski, Marszałek Województwa Śląskiego Wojciech Saługa, Wicemarszałek Województwa Śląskiego Stanisław Dąbrowa, Prezes Śląskiego Zrzeszenia LZS Tomasz Czerwiecki, Prezes Podokręgu Piłki Nożnej w Chrzanowie Józef Cichoń, Prezes Podokręgu Piłki Nożnej w Sosnowcu Józef Grząba oraz Prezes Podokręgu Piłki Nożnej w Olkuszu Bolesław Ściepura. Patronat medialny sprawowała TVP Katowice, www.jaw.pl, www.jaworznianin.pl, oraz gazety „Co Tydzień” i „Tydzień w Jaworznie”. Zaproszenie do wspólnej zabawy przyjęli  uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 18 w Jaworznie oraz przedszkolaki z Przedszkola Miejskiego nr 4 wraz z wychowawcami oraz dzieci z rodzicami i opiekunami z całej dzielnicy Ciężkowice i nie tylko, a także cała rzesza wolontariuszy).

Niemal 13. godzinny Jubileuszowy Festyn Rodzinny zainaugurowały o godzinie 10.00 w ramach bloku SPORT i Zdrowie badania profilaktyczne przeprowadzone przez członków Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Oddział w Jaworznie z prezesem Markiem Nowakiem na czele. O 11.00 w miejscowym kościele parafialnym pod wezwaniem Matki Bożej Nieustającej Pomocy odprawiona została msza święta odprawiona w intencji jubileuszu 65 lecia LKS „Ciężkowianka”. W ramach bloku imprez sportowo- rekreacyjnych sportowym akcentem były rozegrane spotkania towarzyskie, w którym wystąpili najmłodsi zawodnicy LKS-u z grup orlików i młodzików oraz ich rodzice i dziadkowie.  Następnie na piłkarską murawę wybiegły drużyny uczestniczące w XVII Memoriale Jana Ciołczyka – zasłużonego działacza sportowego, prezesa LKS „Ciężkowianka” Jaworzno w latach 1982-98. Do rywalizacji przystąpiły teamy Państwowej Straży Pożarnej z Jaworzna, OSP Ciężkowice,  Fornit  oraz  FUD-MEN. Zwycięzcą okazała się ekipa strażaków z PSP Jaworzno. Młodzi ludzie bawili się również na dmuchanym zamku i zjeżdżalni dzięki uprzejmości Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej „SKOK” Jaworzno. Na scenie Młodych Artystów zaprezentowała się utalentowana wokalistka, uczennica klasy V a SP nr 18 Natalia Taboł. Wystąpiły również dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 4 z programem wokalno-lirycznym przygotowanym przez  Urszulę Kępkę i Joannę Ciołczyk. W programie wokalno- tanecznym Szkoły Podstawowej nr 18 wystąpili: klasa III a i dzieci (opiekun Anna Michalska, klasa III b – opiekun Grażyna Pawlik- taniec  zwycięzcy Miejskiego Konkursu Mini Playback Show w klubie „Podłęże” dla klas I-III oraz zespół taneczny Eighteen Dance dla którego choreografię przygotowała Izabella Waszak. Spore wrażenie na publiczności zrobił pokaz w wykonaniu gimnastyczek  z  sekcji gimnastyki artystycznej MCKiS oraz tancerek ze szkoły tańca Elite. Wystąpiły : Julia Cabała, Emilka Stolarczyk , Hania Cyba, Amelia Zięba, Zuzia Pióro i grupa Elite Dance.              Z zapartym tchem publiczność obejrzała pokaz wschodnich sztuk walki w wykonaniu szkoły Aikido Jaworzno na co dzień ćwiczącej w Szkole podstawowej nr 5. W pokazie udział wzięli: Sensei Dariusz Feliksik (3 dan aikikai),  Sebastian Mędela (1 dan aikikai), Robert Ciołczyk, Mariusz Kantek, Szymon Pstraś oraz  Jakub Święs, Kacper Święs, Igor Mróz, Adam Wola, Amelia Kania, Anna Ziółkowska. Jak zawsze można było liczyć na służby mundurowe, które stawiły się w pełnym rynsztunku z pełnym wyposażeniem i umundurowaniem. Państwowa Straż Pożarna wystawiła 2 wozy bojowe oraz drabinę, zaś na stanowisku Komendy Miejskiej Policji porad udzielał rzecznik prasowy komisarz Tomasz Obarski w towarzystwie maskotki śląskiej policji komisarza Sznupka. Stanowiska militarne wystawił „Patriot” Rafał Gołas Militarna Polska. Uczestnicy mogli skorzystać z 4 stanowisk strzeleckich na strzelnicy ASG. Militarna Polska zaprezentowała również broń i umundurowanie. Zainteresowanie przeszło najśmielsze oczekiwania wystawcy tak dalece, że na strzelnicy zabrakło amunicji. Kredyty Chwilówki zapewniły malowanie twarzy, mega grę planszową oraz gadżety dla uczestników konkursów sportowych. Efektownie prezentowało się stanowisko australijskiej firmy Balamara Resources Limited, która zapewniła również sporo nagród dla uczestników konkursów.  W bloku zabawowym można było skorzystać również z dwóch wierzchowców w ramach konnych przejażdżek dzięki uprzejmości Łukasza Klimczyka, dziecięcych makijaży wykonywanych przez Klubik Dziecięcy Malutkie Misie oraz skorzystać z cieszącego się ogromnym zainteresowaniem symulatora dachowania udostępnionego przez jedną z największych w kraju firm szkoleniowych spółkę komandytową Grupa Cargo sp. z o.o. ( Prezes Mateusz Łętowski). Prezentacja Grupy Cargo była najkrótszą, a zarazem najbardziej sugestywną lekcją zapinania pasów.

O 13.45 pod wodzą instruktorki Ewy Krzywosz wystartował I Ciężkowicki Nordic Walking w którym oprócz pań wzięło udział także 2 panów. Wszyscy uczestnicy otrzymali medale oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Tauron Wytwarzanie S.A. wręczone przez prezesa LKS Ciężkowianka Jaworzno Janusza Ciołczyka. O 14.30 rozpoczął się II Ciężkowicki Bieg po zdrowie. Rywalizowano na 150 metrów (przedszkolaki), 300 metrów ( I-II klasa szkoły podstawowej), 400 metrów ( klasa III-IV szkoły podstawowej), 500 metrów ( klasa V-VI szkoły podstawowej), 800 metrów ( dziewczęta z gimnazjum oraz w kategorii open kobiet) oraz 1000 metrów (chłopcy z gimnazjum oraz mężczyźni w kategorii open). Nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatorów orazAkademię Piłkarską 2012 Jaworzno wręczyli marszałek województwa śląskiego Wojciech Saługa oraz            I zastępca wojewody śląskiego Mirosław Szemla.

Tuż przed częścią oficjalną wystąpiła utytułowana para tańca towarzyskiego Nikola Półka i  Maciej Pabis posiadająca najwyższą w Polsce mistrzowską klasę stylu latynoamerykańskim i standardowym.. Para taneczna od 5 lat jest związana ze Studiem Tańca „Ciepły Jaworzno”. Nikola i Maciej reprezentują Polskę na turniejach zagranicznych, Od 4 lat zdobywają wicemistrzostwo Śląska. W ubiegłym roku zostali piątą parą w kraju podczas Mistrzostw Polski w Rudzie Śląskiej.

Następnie rozpoczęła się cześć oficjalna. Wśród przybyłych gości znaleźli się między innymi senator RP Bogusław Śmigielski, marszałek województwa śląskiego Wojciech Saługa, I zastępca wojewody śląskiego Mirosław Szemla, reprezentujący Śląski Związek Piłki Nożnej pułkownik Władysław Drożdżal  i Kazimierz Nowak, prezes Podokręgu Piłki Nożnej Chrzanów Józef Cichoń, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Jaworznie Sebastian Pycia, radni Rady Miejskiej w Jaworznie Paweł Bańkowski, Mariusz Burczy, Marcin Kozik, Nikodem Motyka, Marek Migas, zastępca komendanta miejskiego Państwowej Straży Pożarnej w Jaworznie Tomasz Zymon, rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji Tomasz Obarski, przewodniczący Rady Miejskiej SLD Wacław Chudzikiewicz, wiceprezes Polskiego Stronnictwa Ludowego w Jaworznie Zofia Paluch, prezes Zarządu Rejonowego PCK Anna Grelowska, przewodniczący komisji Bezpieczeństwa Podokręgu Sosnowiec Janusz Kiełtyka, przedstawiciele jaworznickich klubów sportowych, prezes OSP Ciężkowice Adrian Majewski, przewodnicząca KGW Ciężkowice Stanisława Lelito oraz wielu innych.

Pośmiertnie Zarząd Podokręgu Piłki Nożnej w Chrzanowie przyznał Złotą Honorową Odznakę Podokręgu Chrzanów zasłużonemu zawodnikowi i działaczowi „Ciężkowianki”, dyrektorowi MCKiS, zmarłemu w maju 2015 roku Mirosławowi Ciołczykowi. Odznakę synowi Łukaszowi wręczył prezes chrzanowskiego Podokręgu Józef Cichoń. Srebrnym Krzyżem Zasługi wicewojewoda śląski Mirosław Szemla udekorował Wandę Ciołczyk. Marszałek województwa śląskiego odznaczył złotymi odznakami  „Zasłużony w rozwoju województwa śląskiego” Marka Niemczyka i Mariusza Pawelca, zaś srebrnymi Wandę Ciołczyk  i Tadeusza Maślisza. Polski Związek Piłki Nożnej wyróżnił brązowymi medalami za wybitne osiągnięcia w rozwoju piłki nożnej Marka Banasika, Waldemara Ciołczyka i Alojzego Siemka, które wręczył pułkownik Władysław Drożdżal. Z kolei prezes Śląskiego Zrzeszenia LZS Tomasz Czerwiecki odznaczył medalami „Zasłużony Działacz Zrzeszenia LZS” Pawła Bulgę, Krystiana Krzysiek, Zbigniewa Lorka, Marka Niemczyka i Stanisława Psiodę.  W dalszej części uroczystości  wręczono złote, srebrne i brązowe odznaki honorowe odznaki Polskiego Związku Piłki Nożnej, Śląskiego Związku Piłki Nożnej, Podokręgu Piłki Nożnej w Chrzanowie oraz Krajowego Zrzeszenia LZS wyróżniającym się sportowcom, działaczom, sponsorom i sympatykom. Okolicznościowe listy gratulacyjne z okazji jubileuszu skierowali na ręce prezesa Janusza Ciołczyka wiceprezes Rady Ministrów Janusz Piechociński, minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak Kamysz, poseł do Parlamentu Europejskiego Jarosław Kalinowski, marszałek województwa śląskiego Wojciech Saługa, prezes Śląskiego Związku Piłki Nożnej Rudolf Bugdoł, prezesi Podokręgów Piłki Nożnej w Sosnowcu oraz Olkuszu, SKOK Jaworzno.

Po części oficjalnej rozpoczął się Wielobój Rodzinny w którym wzięło udział 15 duetów, zaś na Scenie Przyjaciół zaprezentował zespół śpiewaczy „Ciężkowianki” z animatorką kultury, akordeonistką i organistką Anną Jachimczyk. Publiczność porwał pokaz Zumby zaprezentowany przez dziewczyny z Gimnazjum nr 11 opracowany przez Ewę Krzywosz.  Na koniec na scenie wystąpiły SIOSTRY GOŁAWSKIE Ewa i Kasia, które przed 5 laty jako uczennice III klasy Gimnazjum nr 11 i podopieczne  Ewy Krzywosz na jubileuszu 60.lecia klubu prezentowały pokaz aerobiku sportowego- w glorii chwały jako zwyciężczynie Mistrzostw Jaworzna Szkół w Aerobiku Sportowym, które LKS „Ciężkowianka” współorganizowała z Gimnazjum nr 11. 5 lat uciekło i powróciły (choć tak naprawdę w klubie są wciąż obecne) jako uczestniczki X FACTOR-a rewelacyjnie rozśpiewane dziewczęta, które warsztatu wokalnego uczyły się dzięki Babci i Mamie śpiewając repertuar folklorystyczny. Aktualnie piosenka aktorska jest ich mocną stroną. Końcowym akordem Festynu była zabawa taneczna, która trwała do godziny 22.30.

Organizatorzy składają gorące podziękowania podmiotom współpracującym, osobom i instytucjom, za udzielone wsparcie. A są to: Ministerstwo Sportu, Fundacja Tauron, Śląski Urząd Marszałkowski, Śląskie Wojewódzkie Zrzeszenie LZS,  Balamara Resources Limited, Tauron Wytwarzanie S.A, Fornit, sp. z o.o., Fud-Men, EkoProHut, „SKOK” Jaworzno, Kredyty Chwilówki , Grupa Cargo Sp. z o.o. spółka komandytowa, Agencja Imprez Artystycznych „Roban, Urzędowi Miejskiemu w Sosnowcu, MOSiR-owi Sosnowiec, sekcji gimnastyki artystycznej MCKiS Jaworzno, PSP Jaworzno, Ośrodek Ćwiczeń Siłowych Eurogym Mirosław Wojtyła, Zakład Ciastkarsko-Piekarski Janina Banasik, GS Jaworzno, Hotel „Brojan” Janusz Bębenek, Mega Pizza Marcin Sobiech, salon fryzjerski „AFRO”, salon fryzjerski Maja, salon fryzjerski Oaza Piękna Barbara Kluczowska,  OSP Ciężkowice, SP nr 18 w Jaworznie, Gimnazjum nr 11 w Jaworznie,  kwiaciarnia Pat-Dam Józefa Szymiec, Zakład Fotograficzny Foto Witalińska, prezes Albert Kępka, Paweł Gniadek, Mariusz Pawelec, Andrzej Zibrow, Diana Kosowicz, Marek Pieczara, Lucjan Fudała, Daniel Sierakowski, Mariusz Burczy, Tomasz Zymon, Tomasz Obarski, Mateusz Łętowski ,Tomasz Pogon.. Słowa uznania należną się wolontariuszom, bez których impreza nie mogła by się odbyć w tak spektakularnej formie:  Barbarze i Bartłomiejowi Gędłkom, Ewelinie Chechelskiej, Ewie Krzywosz, Agacie Siwek, Annie Watała, Annie Michalskiej, Urszuli Kępce, Anecie Wiecheć, Piotrowi Żabickiemu, Katarzynie Ciołczyk, Joannie Siemek Dzięburskiej, Arkadiuszowi Szoździe, Marioli Nibisz, Monice Dysy, Danielowi Porc, Zofii Karaś, Stanisławie Grzywie, Danucie Jaśko, Annie Milewskiej, Paulinie Madejczyk, Magdalenie Chechelskiej, Karolinie Kornaga, Zbigniewowi Lorkowi, Krystianowi Krzyśkowi, Jakubowi Drągowi, Jerzemu Wilkowi, Pawłowi Bulga, Piotrowi Bulga, Krzysztofowi Pstrasiowi, Damianowi Pstrasiowi, Annie Fiutowskiej, Dariuszowi Feliksikowi,  Kamili Paszek, Pawłowi Gąseckiemu, Adzie Gołas, Rafałowi Gołasowi, Januszowi Pieczara, Natalii Taboł, Mariuszowi Stachańczyk, Rafałowi Polańskiemu, Rafałowi Komperdzie, Łukaszowi Klimczykowi, Halinie Musiorskiej, Pawłowi Musiorskiemu, Mariuszowi Matusikowi, Wojciechowi Chucherko, Sylwestrowi Pawlikowskiemu, Damianowi Pstrasiowi .

Szczególne podziękowania adresowane są  dla Ewy i Kasi Goławskich, zespołu śpiewaczego „Ciężkowianki”. (iw)