Start Aktualności PSL PSL za powstaniem Narodowego Programu Rozwoju Energii Odnawialnej
PSL za powstaniem Narodowego Programu Rozwoju Energii Odnawialnej
Wpisany przez http://www.psl.org.pl/nowosci/aktualnosci_polityczne/
środa, 27 kwietnia 2016 16:46

Artykuł źródłowy >>

Polskie Stronnictwo Ludowe zorganizowało dzisiaj  w Sejmie, konferencja naukową dotyczącą Odnawialnych Źródeł Energii. Ludowcy chcą w ten sposób uświadomić obywateli jak ważne w rozwoju polskiej energii będzie zielona energia.

Ludowcy od dawna  uważają za konieczne zwiększenie udziału energii z odnawialnych źródeł. To szansa na nowe miejsca pracy, zwiększenie dochodów samorządu terytorialnego oraz ochronę środowiska.

- PSL  wywodząc się z polskiej wsi zawsze żył w rytm natury. Ten rytm w obecnych czasach oddaje właśnie pozyskiwanie energii z odnawialnych źródeł - powiedział na otwarcie konferencji Władysław Kosiniak-Kamysz.

- Dlatego chcemy, aby powstał Narodowy Program Rozwoju Energii Odnawialnej, który nie tylko by wspierał budowę takich elektrowni, ale też edukował obywateli w tym temacie - dodał.

Przypomnijmy, że to dzięki PSL w poprzedniej kadencji Sejmu udało się uchwalić ustawę o OZE. Określała ona nowe zasady wsparcia dla różnego rodzaju odnawialnych źródeł energii. Przepisy miały wejść w życie już od 1 stycznia 2016 r., jednak PiS przełożyło to o pół roku. Dodatkowo politycy PiS zapowiedzieli  wprowadzenie przepisów ograniczających stawianie wiatraków.

Warto przypomnieć, że PiS odroczył także wsparcie dla wytwórców energii z paneli fotowoltaicznych i wszystko wskazuje na to, że w ogóle się z niego wycofa.Tymczasem obywatele zainwestowali już prywatne środki w panele fotowoltaiczne.

- Trzeba wyraźnie pokazać gdzie jest świetlana przyszłość. Ta przyszłość jest w odnawialnych źródłach energii . Nie ma dla niej alternatywy - mówił były premier Waldemar Pawlak.

Marek Józefiak z Polskiej Zielonej Sieci zauważył natomiast, jak wielką rolę mogą odegrać odnawialne źródła energii w rozwoju Polski.

- W najbliższych latach stoimy przed wyzwaniem zastąpienia kilku gigawatów energii pozyskiwanych z elektrowni zasilanych węglem.  To właśnie mogą uczynić odnawialne źródła energii - powiedział. Z kolei były poseł Artur Bramora dodawał - Bezpieczeństwo energetyczne obywatela to bezpieczeństwo energetyczne obywatela.

PSL nie poprzestanie na tych działaniach i dalej będzie zabiegał, aby odnawialne źródła energii odgrywały dużo większą rolę w rozwoju naszego kraju.