15 maja 2016 w Żelisławicach
niedziela, 15 maja 2016 21:59

Święto ludowe

Wojewódzkie Śląskie Święto Ludowe

Wojewódzkie Śląskie Święto Ludowe miało miejsce (w tym roku 2016), w dniu 15 maja w Żelisławicach, gmina Siewierz, powiat Będzin. Wspaniałą okazją do świętowania  były obchody 85-lecia działalności Koła Gospodyń Wiejskich w Żelisławicach.  W tym dniu już od godzin południowych na boisku LKS Ostoja w Żelisławicach zbierały się śpiewacze zespoły, orkiestra, władze i mieszkańcy gminy i wsi Żelisławice.  "Wydarzenie zainaugurowała  w tym dniu o godz. 14 polowa msza święta celebrowana przez ks. Marka Majchrzaka, proboszcza Parafii p.w. św. Jana Chrzciciela w Żelisławicach. W programie uroczystości przewidziano występy artystyczne lokalnych artystów: występ Koła Gospodyń Wiejskich z Żelisławic, występ młodzieży szkolnej z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Żelisławicach, prezentacja Chóru Męskiego z Żelisławic wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich Leśniaki. Ponadto swoim występem zaszczyciła zebranych gości Kapela z Mierzęcic oraz Zespól Wokalny „SONITUS”. Obchody zakończył Zespół Folk Express prezentujący największe hity śląskiej muzyki w ciekawych aranżacjach oraz zabawa taneczna przy hitach prezentowanych przez zespół Biały Miś" (http://www.siewierz.pl/).

Powyższą uroczystość uświetnili znamienici goście na czele z Prezesem PSL Władysławem Kosiniakiem-Kamyszem i Wicemarszałkiem  Śląskim, jednocześnie Prezesem PSL na Śląsku, Stanisławem Dąbrową. Po okolicznościowych przemówieniach tych przywódców PSL, dokonano wręczenia licznych odznaczeń za zasługi dla ruchu ludowego, medalami "złotej koniczynki " oraz Wincentego Witosa. W uroczystościach wzięła udział kilkunastoosobowa delegacja ludowców z Jaworzna na czele z Prezesem Januszem Ciołczykiem. W czasie uroczystości odznaczeni zostali  nasi długoletni członkowie PSL, Józef Dziubka i Eugeniusz Janeczek. Pierwszy uhonorowany został z rąk samego Kosiniaka-Kamysza złotą koniczynką, a drugi najwyższym odznaczeniem ludowców, mianowicie orderem Wincentego Witosa. Delegacja z Jaworzna pragnie podziękować za niezwykle sympatyczne przyjęcie, zarówno organizatorom imprezy jak i miejscowej publiczności.

Na temat tego święta czytaj także:

Na stronie ślaskiej gminy Siewerz (http://www.siewierz.pl/) czytamy na temat Koła Gospodyń Wiejskich w Żelisławicach, które utworzono we wrześniu 1931r. Pierwszą przewodniczącą była p. Maria Nowak. W początkach swojego istnienia koło organizowało różne konkursy np. gotowania, fryzjerstwa, szycia, pieczenia, na ogródki kwiatowe, itp. Prowadziło wszechstronną edukację rolniczą, obejmującą kursy z zakresu uprawy warzyw, kwiatów, krzewów owocowych, obcinania drzew i hodowli drobiu. W dotychczasowej działalności koło dało bardzo wiele występów, przygotowało niezliczoną ilość programów artystycznych na różne okazje. Podziwiano je na żelisławickich majowych festynach, dożynkach parafialnych, gminnych, powiatowych, dekanalnych, diecezjalnych, obchodach 75-lecia OSP w Żelisławicach, 75-lecia Orkiestry Dętej OSP  w Żelisławicach, jubileuszu 600-lecia Żelisławic, na obchodach świąt kościelnych i państwowych oraz Dni Ziemi Siewierskiej i Świętojania Siewierskiego. Znane są dzięki występom w Siewierzu, Psarach, Wilczym Gardle, Będzinie, Katowicach i Pszczynie. Do tradycji koła weszło również organizowanie mniejszych imprez tj. wieczorki andrzejkowe i ostatkowe oraz imieniny członkiń koła. Były uczestnikiem m.in. Wojewódzkiego Przeglądu Wiejskich Zespołów Artystycznych w Brennej, Międzynarodowego Przeglądu Zespołów Folklorystycznych „Złoty Kłos” w Zebrzydowicach. Obecnie koło liczy 20 członkiń, a od 1997r. przewodniczącą jest Elżbieta Stawicka.

Obejrzyjmy galerię zdjęć z tej majowej uroczystości.