Start Z miasta 76 lat temu Oni oddali życie, by nie spalono Ciężkowic ...
76 lat temu Oni oddali życie, by nie spalono Ciężkowic ...
niedziela, 05 czerwca 2016 18:06

Wdzięczni CięzkowianieRocznica egzekucji w Ciężkowicach

„Naród, który nie zna swojej przeszłości, umiera i nie buduje przyszłości.” Organizatorzy  uroczystości rocznicowych w Ciężkowicach od lat starają się przypominać jaworznianom tą ważną myśl św. Jana Pawła II. Czynią to zarówno słowem jak i czynem, organizując uroczystości historyczne,  pielęgnując pamięć o tych, którzy oddali życie za Ojczyznę, celebrując rocznice ważnych w dziejach narodu wydarzeń, czcząc bohaterów.

Tak było w niedzielę 5 czerwca w 76. rocznicę egzekucji w Ciężkowicach pod pomnikiem Ofiarom Faszyzmu 1939-45, obok Szkoły Podstawowej nr 18 przy ulicy Ks. Andrzeja Mroczka, kiedy to oddano hołd tym, których ofiara życia sprawiła, że Ciężkowice nie zostały w 1940 roku spalone i spacyfikowane.

Po wojnie mieszkańcy Ciężkowic postawili w miejscu kaźni „we dworze” drewniany krzyż, który w 1998 roku uległ zniszczeniu. Obecnie to miejsce pamięci zastępuje pomnik obok szkoły. Ulica przy której rozegrało się tragiczne wydarzenie została nazwana- na cześć rozstrzelanych- ulicą Poległych.

Na miejsce obchodów rocznicowych przybyli między innymi: prezes jaworznickiego koła Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej Stanisław Nowakowski „Klon”, zastępca prezydenta miasta Jaworzno Tadeusz Kaczmarek, radni Rady Miejskiej w Jaworznie:  Mariusz Burczy, Marek Migas i Jerzy Nieużyła,  wiceprezesi PSL w Jaworznie Zofia Paluch oraz Mariusz Pawelec, dyrektor SP nr 18 Anna Hassa, przedstawiciele jaworznickiego oddziału Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej z prezesem Rafałem Sobólem, komendant jaworznickiego hufca ZHP Kinga Jędrzejek, przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich w Ciężkowicach , przedstawiciele zarządu LKS „Ciężkowianka” Jaworzno z wiceprezesem Piotrem Żabickim, , prezes Stowarzyszenia Katolickiego „Przyjaźń Jaworznicka” Łukasz Curyło, sekretarz Stowarzyszenia Katolickiego „Przyjaźń Jaworznicka” Maria Kramarczyk, kierownik klubu MCKiS „Wega” Wanda Ciołczyk, prezes OSP Ciężkowice Adrian Majewski,  przewodnicząca Rady Rodziców SP nr 18 Joanna Siemek Dzięburska, członek zarządu Jaworznickiej Inicjatywy Narodowej Szymon Kołodziejczykiem, Stowarzyszenia Mieszkańców dla Ciężkowic oraz mieszkańcy. Obecna była również rodzina Romana Pierzchały (jedynego ocalałego z miejsca straceń skazańca)- bratanice Maria Pierzchała i Kazimiera Piechocka.. Reprezentowane były poczty sztandarowe i delegacje: Gminy Jaworzno, Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, Polskiego Stronnictwa Ludowego, jaworznickiego hufca Związku Harcerstwa Polskiego, Szkoły Podstawowej nr 18, Jaworznickiej Inicjatywy Narodowej, Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie, klubu MCKiS „Wega”, zespołu śpiewaczego „Ciężkowianki”, LKS „Ciężkowianka”, Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej. Asystowała orkiestra Tauron Wytwarzanie S.A. Oddział Elektrowni Jaworzno III. Wartę pełniły harcerki oraz druhowie z OSP Ciężkowice.

Uroczystości rozpoczęły się odegraniem hymnu państwowego. Następnie głos zabrał radny Rady Miejskiej Janusz Ciołczyk, który przypomniał tragiczne wydarzenia sprzed 76 lat. Po złożeniu kwiatów przez delegacje i mieszkańców odegrano „Rotę”, po czym  zgromadzeni z towarzyszeniem orkiestry dętej oraz asysty konnej przemaszerowali do miejscowego kościoła parafialnego Matki Bożej Nieustającej Pomocy na mszę świętą w intencji rozstrzelanych, którą koncelebrowali ksiądz proboszcz Andrzej Wieczorek wraz z rodowitym ciężkowianinem  księdzem Kazimierzem Sękalą . Po mszy w siedzibie LKS „Ciężkowianka” odbyło się spotkanie z kombatantami z udziałem reprezentacji młodzieży podczas którego młodzi ludzie sporo dowiedzieli się od Stanisława Nowakowskiego i Tadeusza Rutkowskiego.

Ofiarami egzekucji dokonanej przez hitlerowskiego okupanta byli:

1.Barański Teofil lat 36;
2.Broda Antoni lat 23;
3.Chechelski Karol lat 32;
4.Cichy Fryderyk lat 24;
5.Ciołczyk Mikołaj lat 27;
6.Nowacki Bronisław lat 34;
7.Pazdalski Karol lat 24;
8.Sołtysek Jan lat 26;
9.Kramarczyk Jan lat 40;
10.Noris Piotr lat 27;
11.Bielik Franciszek lat 39;
12.Chechelski Franciszek lat 30;
13.Chechelski Stanisław lat 30;
14.Ciołczyk Andrzej lat 29;
15.Jakubowicz Herman lat 21;
16.Pazdalski Józef lat 26;
17.Pierzchała Jakub lat 60;
18.Życiński Tadeusz lat 33;
19.Kuca Stanisław lat 32;
20.Pierzchała Roman lat 24 ( który jako jedyny zdołał zbiec z miejsca kaźni).