Święto Plonów w Jaworznie-Byczynie
Start Z miasta Święto Plonów w Jaworznie-Byczynie
Święto Plonów w Jaworznie-Byczynie
czwartek, 08 września 2016 22:40

Dzielnicowe dożynki w ByczynieTradycyjnie już 8 września mieszkańcy dzielnicy Jaworzno - Byczyna obchodzą Święto Plonów, czyli dzielnicowe dożynki. W tym dniu przypada także święto kościelne Matki Boskiej Siewnej, podczas którego od dawien dawna poświęcano ziarno na przyszłoroczne plony. Punktualnie o godzinie 18. przed miejscowym kościołem (parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa), uformował się barwny orszak dożynkowy. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Byczynianki" w pięknych strojach ludowych niosły wieńce dożynkowe, a w koszykach ziarno i owoce z tegorocznych zbiorów. Towarzyszyły im dzieci w strojach ludowych i mieszkańcy dzielnicy. Orszak dożynkowy został powitany przed kościołem przez ks. wikariusza Pawła Majewskiego w asyście proboszcza ks Jerzego Dębskiego. Ksiądz Paweł Majewski odprawił mszę dziękczynną i wygłosił okolicznościową homilię. W czasie mszy poświęcone zostały wieńce i płody rolne oraz ziarno na przyszłe zasiewy. Mszę uświetnił śpiewaniem zespól śpiewaczy Koła Gospodyń "Byczynianki". Po mszy radna dzielnicy Pani Anna Lichota (jednocześnie Wiceprzewodnicząca Rady Miasta), oraz Pani Sekretarz Miasta Ewa Sidełko-Paleczny częstowały gości wychodzących z kościoła, chlebem dożynkowym upieczonym z tegorocznych zbiorów przez tutejszych piekarzy.

Dzielnica Jaworzna Byczyna była kiedyś oddzielną osadą rolniczą. Dzisiaj niewielu już jej mieszkańców utrzymuje się wyłącznie z pracy na roli. Jednak nadal wielu posiada działki przydomowe i ogrody oraz sady i pasieki.  Cieszy fakt, że tutaj w Byczynie ciągle są ludzie, których staraniem kultywowane są tego typu tradycje ludowe. Obrzędy te oprócz wartości kulturowych wyrażają szacunek dla trudnej pracy rolnika, jak również dla owoców jego pracy, dla chleba i innych płodów rolnych. W okazałych i misternie wykonanych wieńcach dożynkowych kryje się radość z pomyślnie zakończonych żniw, oraz wdzięczność za zbiory. Dorodny bochen chleba symbolizuje nasz wspólny dorobek.

Eugeniusz Janeczek