Start Z miasta 11 listopada 2016 w Jaworznie

Do 100 rocznicy odzyskania niepodległości pozostało:

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 32 gości
11 listopada 2016 w Jaworznie
Wpisany przez www.jaw.pl
piątek, 11 listopada 2016 15:16

podpomnikeim NiepodległościNarodowe Święto Niepodległości

Relacja wideo ze strony www.jaw.pl

Obchody Święta Niepodległości 11 listopada rozpoczęły się od uroczystej Mszy Św. w Kolegiacie św. Wojciecha i św. Katarzyny. Po mszy uczestnicy obchodów z orkiestrą na czele, pocztami sztandarowymi, przemaszerowali pod Pomnik Niepodległości znajdujący się na pobliskim rynku. Uroczystości rozpoczęto od odegrania hymnu państwowego, a następnie głos zabrał prezydent Paweł Silbert. W obchodach uczestniczył Stanisław Nowakowski, który podczas uroczystości został awansowany na stopień kapitana. Kolejnym punktem programu był występ artystyczny. Zgromadzeni mogli usłyszeć utwory Agnieszki Osieckiej i Krzysztofa Klenczona. Dokonano również otwarcia skweru Legionów Polskich, który znajduje się tuż przy Miejskiej Bibliotece Publicznej. Podczas otwarcia w niebo poszybowały białe gołębie. Następnie uczestnicy złożyli kwiaty pod Pomnikiem.

Pod Pomnikiem Niepodległości pojawiło się sporo mieszkańców, dla których 11 listopada jest bardzo ważnym dniem. W takich chwilach mieszkańcy czują dumę, że są Polakami. Zgromadzeni podkreślali również, że w takim dniu należy pamiętać o tych, którzy oddali swoją wolność i życie za niepodległą Polskę.  Ostatnim punktem tegorocznych obchodów było tradycyjne spotkanie prezydenta miasta z kombatantami w Miejskiej Bibliotece Publicznej.