Start Aktualności PSL NIE dla antyreformy edukacji. Wniosek o referendum w Sejmie
NIE dla antyreformy edukacji. Wniosek o referendum w Sejmie
Wpisany przez www.psl.pl
piątek, 21 kwietnia 2017 19:48

artykuł ze strony www.psl.pl

referendumPonad 910,5 tys. Polaków poparło przeprowadzenie ogólnopolskiego referendum w sprawie antyreformy edukacji PiS. W tej sprawie złożono dzisiaj wniosek do Marszałka Sejmu.

– Przyszliśmy tu po to, by po pierwsze zademonstrować obywatelski sprzeciw wobec tego, co się dzieje w sferze polityki edukacyjnej, po drugie by zaapelować do marszałka Sejmu o niezwłoczne przeprowadzenie debaty parlamentarnej, w wyniku której Sejm podejmie decyzję o przeprowadzaniu referendum – oznajmił Sławomir Broniarz, prezes ZNP.

W akcji zbiórki podpisów pod obywatelskim wnioskiem o przeprowadzenie referendum czynny udział brali także ludowcy.

– Różne środowiska polityczne, o różnych programach, zjednoczyły się w tej sprawie i wystąpiły wspólnie w obronie polskiej szkoły – powiedział tuż przed złożeniem podpisów do marszałka Sejmu prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. – Polska szkoła potrzebuje zmian, ale nie antyreformy, nie dewastacji – dodał lider PSL.

Z inicjatywą przeprowadzenia referendum wystąpił Związek Nauczycielstwa Polskiego. 31 stycznia br. został powołany komitet referendalny, w skład którego weszli przedstawiciele różnych partii politycznych, stowarzyszeń, organizacji i ruchów społecznych popierających pomysł referendum.