Start Aktualności PSL Wojewódzkie Święto Ludowe

Do 100 rocznicy odzyskania niepodległości pozostało:

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 21 gości
Wojewódzkie Święto Ludowe
Wpisany przez Administrator
poniedziałek, 29 maja 2017 12:20

Afisz uroczystościW niedzielę 28 maja 2017 roku ludowcy i sympatycy ruchu ludowego ze Śląska licznie przybyli do Mstowa (powiat częstochowski) na Wojewódzkie Święto Ludowe. Trzeba przyznać, że uroczystości były imponujące, Gmina Mstów zaprezentowała się wspaniale, a pogoda dostosowała się do rangi tej niezapomnianej imprezy. Po uroczystej mszy świętej w zabytkowym Kościele Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w pobliskim Wancerzowie, bardzo liczny orszak przemaszerował na stadion Warty Mstów, gdzie odbyły się główne uroczystości tego tradycyjnego święta ludowców. Na początku były wystąpienia okolicznościowe, byłego ministra rolnictwa Marka Sawickiego, Prezesa Ślaskich Ludowców Stanisława Dąbrowy oraz przedstawicieli miejscowych władz. Odznaczono wielu aktywnych ludowców orderem Witosa, odznaką złotej koniczynki czy też zasłużonych dla województwa. Po czym wystąpiły liczne zespoły artystyczne, w tym wiele ludowych zespołów śpiewaczych. Uroczystości Święta Ludowego były połączone z Jurajskim Przeglądem Zespołów Ludowych i miniturniejem drużyn piłkarskich orlików. W uroczystościach wzięła także udział 15 osobowa delegacja ludowców z Jaworzna.

Obejrzyjmy też relacje z tego święta ludowców na innych stronach, a także naszą galerię zdjęć ...