Start Z miasta Miejskie Dożynki w Jaworznie
Miejskie Dożynki w Jaworznie

Tegoroczne święto plonów w naszym mieście Jaworznie, czyli tradycyjne dożynki odbyły się w niedzielę 27 sierpnia 2017 r. Rozpoczęły się mszą mszą św. w kościele pw. Św. Wojciecha i Św. Katarzyny w Jaworznie o godz. 15. Następnie korowód dożynkowy przemaszerował ulicami miasta do rynku. Orszak poprzedziły traktory i maszyny rolnicze. Na czele orszaku szła orkiestra dęta, za nią poczty sztandarowe różnych organizacji i kółek rolniczych, zespoły ludowe z wieńcami dożynkowymi oraz liczni znamienici goście dożynkowi z Prezydentem miasta (poniżej film z portalu www.jaw.pl).

W tym roku starostami dożynek byli państwo Stańczykowie, gospodarze z Góry Piachu. Oni też w imieniu wszystkich rolników wręczyli prezydentowi miasta, Pawłowi Silbertowi, symboliczny bochen chleba, wieniec dożynkowy i kosz wypełniony owocami z lokalnych sadów. Wieniec wykonany został przez panie z kół gospodyń. Ten i wiele innych wieńców wykonanych przez zespoły śpiewacze działające przy MCKiS oraz Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych wzięły udział w konkursie na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Po oficjalnym przemówieniu Tadeusza Brzózki - Prezesa Miejskiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Jaworznie, Prezydent tradycyjnie jako pierwszy przekroił dożynkowy bochen chleba i podzielił się nim z mieszkańcami. W części artystycznej wystąpiły jaworznickie zespoły śpiewacze oraz Zespół Pieśni i Tańca Silesianie działający przy Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach. Mieszkańcy miasta mieli też możliwość skosztowania lokalnych produktów na stoiskach wystawowo-degustacyjnych. Swoje wystawy w czasie dożynek mieli pszczelarze, działkowcy, koła: łowieckie, hodowcy gołębi pocztowych, drobnego inwentarza. Na zakończenie, od godziny 20, rozpoczęła się biesiadna zabawa przy muzyce na żywo pod kierunkiem Dariusza Feca. (iw)
Obejrzyjmy także galerię zdjęć z uroczystości (poniżej) ...