Start Z miasta Dozynki dzielnicowe w Byczynie - 2017

Do 100 rocznicy odzyskania niepodległości pozostało:

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 42 gości
Dozynki dzielnicowe w Byczynie - 2017
piątek, 08 września 2017 22:40

Dożynki w Jaworznie - ByczynieCorocznie 8 września (Święto Matki Bożej Siewnej, Święto Narodzenia NMP) mieszkańcy dzielnicy Jaworzna - Byczyny obchodzą Święto Plonów, czyli dożynki. Również jak co roku organizatorem dożynek, było Koło Gospodyń Wiejskich „Byczynianki”, przy wydatnym wsparciu radnej dzielnicy Anny Lichoty. Uroczystości dożynkowe odbyły się na nowym rynku, który został otwarty w tej dzielnicy w ubiegłym roku.
Dokładnie o godzinie 17. uformował się orszak dożynkowy. Na czele sztandary miasta i organizacji polityczno-społecznych. Potem starostowie dożynek Marcelina i Józef Dziubkowie i Panie z Koła Gospodyń w strojach ludowych, niosące bochny pachnącego chleba, płody rolne i wieńce dożynkowe. Po przekazaniu tych darów na ręce Prezydenta miasta i duchownych parafii i złożeniu ich przed ołtarzem odprawiona została uroczysta msza święta. W czasie mszy, odprawionej przez księży z tutejszej parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa, poświęcono wieńce, chleb oraz ziarno na tegoroczne zasiewy. Po mszy gospodarze miasta w osobach, Prezydenta Miasta Pawła Silberta, Wiceprezydenta Tadeusza Kaczmarka, Wiceprzewodniczącej Rady Miasta Anny Lichoty, częstowali gości dożynkowych i licznie przybyłych mieszkańców dzielnicy, poświęconym chlebem dożynkowym z tegorocznych zbiorów. Panie z Koła Gospodyń częstowały także gości ciastem z własnych wypieków jak i miejscowych ciastkarni i piekarni. Częstowano także tradycyjnym chlebem ze smalcem i ogórkiem. Po oficjalnych uroczystościach odbyła się część artystyczno - rozrywkowa, w której wystąpił zespół śpiewaczy "Byczynianki" oraz młodzi byczynianie z tutejszego przedszkola i szkoły.

Na zakończenie dożynek odbyła się zabawa taneczna. Dożynkom towarzyszyły wystawy (m.in. gołębi, sprzętu rolniczego, płodów rolnych).
Cieszy fakt, że w naszym mieście, zarówno mieszkańcy jak i władze miasta wykazują dbałość o tradycje ludowe, które zawsze przekazywały z pokolenia na pokolenie duże wartości, choćby takie jak szacunek dla trudnej pracy rolnika, poszanowanie chleba, piękno obrzędów, strojów i śpiewów ludowych. Mimo nieuniknionych i szybkich zmian w otaczającym nas świecie pewne wartości muszą pozostać trwałe. (EJ)

Powyższy film jest ze strony społecznościowej Jaworzna (www.jaw.pl). Zobaczmy także relacje z dożynek na innych portalach naszego miasta oraz naszą galerię zdjęć.