Start Z miasta Ciężkowice złożyły hołd ofiarom faszyzmu
Ciężkowice złożyły hołd ofiarom faszyzmu
Wpisany przez www.jaw.pl
niedziela, 03 czerwca 2018 18:13

Pod pomnikiem w Cięzkowicach - galeria zdjęć artykuł żródłowy >>

film na YouTube >>

galeria zdjęć >>

Historia białych plam nie lubi, podobnie jak prawd przemilczanych i prawd zakłamanych. Dlatego tak ważne są relacje świadków naocznych i przekazywanie tych relacji kolejnym pokoleniom. W Ciężkowicach pamiętają o ofiarach zbrodni hitlerowskich dzięki takim rodzinnym opowieściom. W niedzielę 3 czerwca pod ciężkowickim pomnikiem Ofiar faszyzmu 1939-1945 oddano hołd rozstrzelanym 5 czerwca 1940 roku 20 mieszkańcom dzielnicy. Te tragiczne wydarzenia przypomniał Janusz Ciołczyk, organizator uroczystości. Hołd rozstrzelanym oddali: rodziny pomordowanych, włodarze miasta, posłowie, radni, jaworznicki oddział PSL, jaworznickie Stowarzyszenie Pamięci AK, SP nr 11 i SP nr 18, Stowarzyszenie Katolickie Przyjaźń Jaworznicka, OSP Ciężkowice, LKS Ciężkowice, Klub Wega, zespół śpiewaczy Ciężkowianki, Stowarzyszenie Mieszkańcy dla Ciężkowic. W kościele parafialnym odprawiono mszę za pomordowanych.

Jak mówiła nam rodzina rozstrzelanego podówczas leśnika Jakuba Pierzchały, nigdy nie ustalono miejsca jego pochówku. Pamięć w rodzinie o dziadku Jakubie i zamordowanych w Oświęcimiu babci i cioci Ruzi nadal trwa. Takie rany nigdy się nie zabliźnią. Ofiarami egzekucji dokonanej przez Niemców byli:

1. Barański Teofil lat 36;
  2. Broda Antoni lat 23;
  3. Chechelski Karol lat 32;
  4. Cichy Fryderyk lat 24;
  5. Ciołczyk Mikołaj lat 27;
  6. Nowacki Bronisław lat 34;
  7. Pazdalski Karol lat 24;
  8. Sołtysek Jan lat 26;
  9. Kramarczyk Jan lat 40;
  10. Noris Piotr lat 27;
  11. Bielik Franciszek lat39;
  12. Chechelski Franciszek lat 30;
  13. Chechelski Stanisław lat 30;
  14. Ciołczyk Andrzej lat 29;
  15. Jakubowicz Herman lat 21;
  16. Pazdalski Józef lat 26;
  17. Pierzchała Jakub lat 60;
  18. Życiński Tadeusz lat 33;
  19. Kuca Stanisław lat 32;
  20. Pierzchała Roman lat 24 ( któremu udało się uciec z miejsca kaźni).

Cześć ich pamięci!