Start Z miasta Dożynki w Jaworznie Byczynie 2018
Dożynki w Jaworznie Byczynie 2018

Afisz dożynkowy W niedzielę 9 września 2018 w dzielnicy Jaworzna - Byczynie, odbyły się dzielnicowe dożynki, czyli tradycyjne święto plonów. W godzinach popołudniowych dzielnicowy rynek wypełnili licznie zgromadzeni mieszkańcy i goście. Orkiestra dęta, barwne stroje ludowe, unoszący się w powietrzu zapach świeżo pieczonego chleba oraz wspaniała pogoda stworzyły podniosłą i radosną świąteczną atmosferę. Uroczystość rozpoczęła się Mszą Świętą, w czasie której mieszkańcy dzielnicy jak i liczni zaproszeni goście dziękowali za tegoroczne plony. Jak zwykle wspaniałą i refleksyjną homilię wygłosił proboszcz parafii  PW. NAJŚWIĘTSZEGO SERCA PANA JEZUSA w Byczynie ks. Jerzy Dębski. W czasie mszy poświęcono wieńce dożynkowe, chleb z tegorocznych plonów, jak i ziarno pod przyszłoroczne zasiewy. Po mszy odbyły się liczne występy, zespołu śpiewaczego Byczynianki, młodzieży szkolnej, przedszkolaków. Prezydent Jaworzna Paweł Silbert, oraz starosta dożynek, miejscowy rolnik Józef Dziubka, częstowali gości dożynkowych chlebem z tegorocznych zbiorów. Panie z Koła Gospodyń Byczynianki częstowały pachnącymi wypiekami. Po licznych występach dożynki zakończyły się zabawą taneczną. Wszyscy bawili się wspaniale do późnych godzin wieczornych. Poniżej galeria zdjęć z tej wspaniałej uroczystości.