Start Aktualności PSL Śląska Konwencja Programowa PSL - 2018
Śląska Konwencja Programowa PSL - 2018
sobota, 29 września 2018 12:30

Konwencja PSL w Katowicach 28 września 2018 Prezes PSL województwa śląskiego Stanisław Dąbrowa (jednocześnie wicemarszałek województwa), otworzył programową konwencję wyborczą w Katowicach. Konferencja odbyła się w siedzibie Radia Katowice, gościem honorowym był Prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Przede wszystkim dokonano oceny dotychczasowych osiągnięć PSL w województwie śląskim jak w i sejmiku Śląskim. Omówiono także kierunki działania śląskiego PSL na najbliższe miesiące. Dokonał tego Prezes Stanisław Dąbrowa, a w dyskusji odniesiono się do osiągnięć jak i kierunków działania na przyszłość. Głos zabrał także gość Władysław Kosiniak-Kamysz, który omówił główne kierunki działania PSL na szczeblu krajowym, dokonał także oceny działań śląskich ludowców w ostatniej kadencji, która okazała się bardzo pozytywna. W Konwencji wzięła udział także delegacja ludowców z Jaworzna z Prezesem Zarządu Powiatowego PSL w Jaworznie Januszem Ciołczykiem.

Lista okręgów wyborczych w wyborach do Sejmiku Województwa Śląskiego.
OKRĘG 1 - miasto Bielsko-Biała; powiaty: bielski, cieszyński, żywiecki
OKRĘG 2 - miasta: Katowice, Mysłowice, Tychy; powiaty: bieruńsko-lędziński, pszczyński OKRĘG 3 - miasta: Jastrzębie Zdrój, Rybnik, Żory; powiaty: mikołowski, raciborski, rybnicki, wodzisławski
OKRĘG 4 - miasta: Bytom, Gliwice; powiaty: gliwicki, lubliniecki, tarnogórski
OKRĘG 5 - miasta: Chorzów, Piekary Śląskie, Ruda Śląska, Siemianowice Śląskie, Świętochłowice, Zabrze
OKRĘG 6 - miasto: Częstochowa; powiaty: częstochowski, kłobucki, myszkowski OKRĘG 7 - miasta na prawach powiatu: Dąbrowa Górnicza, Jaworzno, Sosnowiec; powiaty: będziński, zawierciański

Listy kandydatów przedstawimy  późniejszym terminie ... (iw)

Medialne echa konferencji

Radio Katowice
"Walka ze smogiem, odnawialne źródła energii i bezpłatna komunikacja Kolejami Śląskimi - to część programu Polskiego Stronnictwa Ludowego dla województwa śląskiego.
Przedstawiciele partii podsumowali kadencję 2014-2018"

Dziennik Zachodni
"Program inicjatyw lokalnych, zagrody edukacyjne i Juromania to wdrożone projekty dla obszarów wiejskich – wyliczał szef śląskich struktur PSL-u, Stanisław Dąbrowa. Dodał, że w tym czasie przygotowano między innymi 28 projektów drogowych..."
"Jak powiedział w Katowicach prezes partii, Władysław Kosiniak-Kamysz, województwo śląskie powinno być zarządzane z poziomu Śląska, nie Warszawy. Program PSL-u zakłada też realizację programów ogólnopolskich…"