Wyniki wyborów samorządowych w Jaworznie
Wyniki wyborów samorządowych w Jaworznie
Wpisany przez http://twojezaglebie.pl/

Paweł Silbert https://www.wnp.plza portalem Twoje Zagłebie

Paweł Silbert po raz piąty został prezydentem Jaworzna. Poznaliśmy też skład nowej Rady Miejskiej w Jaworznie. Rządzącego od 16 lat Pawła Silberta poparło 64,61 proc. wyborców i to on po raz piąty będzie zarządzał tym miastem. Na 56-letniego Pawła Silberta zagłosowało 23 511 uprawnionych do głosowania mieszkańców. Na posła PO Pawła Bańkowskiego głos oddało 11 188 wyborców (30,74 proc.), a na Dawida Bógdoła z lokalnego komitetu – 1692 (4,65 proc.).

– Bardzo, ale to bardzo dziękuję wszystkim, którzy obdarzyli zaufaniem mnie i moją drużynę z JMM i koalicyjnego PiS. Przed nami ciężka prJanusz Ciołczyk - Prezes Zarządu Powiaowego PSL w Jaworznieaca i mam nadzieję, mnóstwo ciekawych wyzwań, które będą nadal odmieniać nasze miasto – skomentował Paweł Silbert, prezydent Jaworzna.

W wyborach do Rady Miejskiej wygrała Koalicja Obywatelska, na którą zagłosowało 11 493 jaworznian (32,05 proc.), co daje 9 mandatów. Komitet wyborczy prezydenta Silberta „Jaworzno Moje Miasto” poparło 11 248 mieszkańców (31,37 proc.), co daje 7 mandatów. 7 radnych będzie też miało Prawo i Sprawiedliwość, czyli koalicjant Pawła Silberta. Na partię Jarosława Kaczyńskiego oddało głos 9933 jaworznian (27,70 proc.).

Z list KW „Jaworzno Moje Miasto” radnymi zostali: Paweł Silbert, Tadeusz Kaczmarek, Jolanta Smoliło-Żabińska, Mirosław Pieczara, Mariusz Kowalski, Sebastian Pycia, Marzena Czarny. W klubie zwolnią się dwa miejsca – Pawła Silberta zastąpi Ewa Zuber, a Tadeusza Kaczmarka (pierwszego zastępcę prezydenta) – Małgorzata Musiał.

Prawo i Sprawiedliwość reprezentować będą: Monika Bryl, Anna Lichota, Dawid Domagalski, Wiesław Więckowski, Ryszard Maciejowski, Teresa Kondoszek, Janusz Papuga. Gdy Monika Bryl zostanie zastępcą prezydenta, w jej miejsce wejdzie Maciej Stanek.

W ławaRada Miasta Jaworznoch Koalicji Obywatelskiej zasiądą: Barbara Sikora, Renata Chmielewska, Maciej Bochenek, Janusz Ciołczyk, Dorota Guja, Ewa Głąbik, Tomasz Sędor, Grzegorz Piętak i Bogusław Śmigielski.