60 lat Technikum Górniczego
Start Z miasta 60 lat Technikum Górniczego
60 lat Technikum Górniczego
Wpisany przez www.jaw.pl (film)

W dniu 28 listopada 2018 r. w sali audytoryjnej Zakładu Górniczego Sobieski w Jaworznie odbyła się uroczysta akademia z okazji 60-leciaTechnikum Nr 6. Placówka znana jest w Jaworznie jako Techni60 lat TG - uroczyść oficjalnakum Górnicze. Głównym punktem uroczystości było podsumowanie dotychczasowej działalności szkoły. Oficjalne wystąpienia m. in. Dyrektora Szkoły Pani Simony Smugowskiej, Przewodniczącego Rady miasta Jaworzna Tadeusza Kaczmarka oraz przedstawicieli rodziców, związków zawodowych. W swoim przemówieniu Zdzisław Filip, Prezes Zarządu Tauron Wydobycie S. A nie ukrywał, że Tauron ma już plany na 100. urodziny placówki. Podkreślił, że taka placówka kształcąca kadry górnicze, mająca świetną opinię w branży górniczej, jest ciągle bardzo potrzebna. Nie zabrakło innych gratulacji i życzeń. My również życzymy szkole wszystkiego najlepszego. Na zakończenie części oficjalnej uczniowie przedstawili obszerny rys historyczny szkoły, a najstarszych uczniów pasowano na górników.

Początkowo szkoła nosiła nazwę Technikum Górnicze, które zostało założone dokładnie 60 lat temu w 1958 roku. W swojej historii przechodziło wiele przemian. Zmieniało kilkakrotnie nazwę, lokalizację. Dziś Technikum nr 6 im. Jana III Sobieskiego wchodzi w skład jaworznickiego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego. Dzisiejszy adres szkoły to ulica Promienna 65, w pobliżu Elektrowni Jaworzno III.

Uroczystość była obserwowana przez portale internetowe Jaworzna, między innymi przez portal społecznościowy www.jaw.pl z którego korzystaliśmy przy opisywaniu tej uroczystości. Także portal Jaworzno Moje Miasto http://www.mojejaworzno.pl

Po uroczystości oficjalnej odbyły się spotkania towarzyskie obecnych i emerytowanych nauczycieli szkoły, zaproszonych gości, absolwentów. Obejrzyjmy poniższą galerię zdjęć z uroczystości.