Start Aktualności PSL Nie żyje Paweł Adamowicz
poniedziałek, 14 stycznia 2019 17:11

Nie żyje Paweł Adamowicz, Prezydent Gdańska

1965-2019

Paweł AdamowiczPolskie Stronnictwo Ludowe składa wyrazy najgłębszego współczucia Rodzinie i bliskim Pawła Adamowicza. Spoczywaj w pokoju, Prezydencie. Gdy brakuje słów, pozostaje modlitwa. Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie, a światłość wiekuista niechaj Mu świeci... - Prezes PSL Władysław Kosiniak - Kamysz.
Jego ostatnie słowa zapamiętamy na długo. Mówił o dzieleniu się dobrem. . Prezydent Gdańska został zaatakowany przez nożownika podczas finału WOŚP. - Gdańsk jest szczodry, Gdańsk dzieli się dobrem, Gdańsk chce być miastem solidarności - mówił
Paweł Adamowicz nie żyje - taką tragiczną informację przekazał niedługo przed godziną 15 Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku. Prezydent Gdańska został zaatakowany w niedzielę wieczorem podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Tuż przed odliczaniem do "Światełka do Nieba" padły jego ostatnie słowa. Wzruszające ostatnie słowa prezydenta.
- Drogie gdańszczanki, drodzy gdańszczanie. Chciałem wam serdecznie podziękować za aktywny udział w finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Tysiące wolontariuszy. Ja osobiście zebrałem 5613 złotych w ciągu dwóch godzin, ale każdej i każdemu z was dziękuję za każdy datek. Każda złotówka, każde 10 zł, 50, 100 wzbogaciło pomoc dla potrzebujących dzieci - powiedział prezydent Paweł Adamowicz. Następnie dodał:
Gdańsk jest szczodry, Gdańsk dzieli się dobrem, Gdańsk chce być miastem solidarności. Za to wszystko wam serdecznie dziękuję, bo na ulicach, placach Gdańska wrzucaliście pieniądze, byliście wolontariuszami. To jest cudowny czas dzielenia się dobrem. Jesteście kochani. Gdański jest najcudowniejszym miastem na świecie. Dziękuję wam!
Po tych słowach prezydenta gdańszczanie, którzy przyszli na finał WOŚP, unieśli telefony z włączonymi latarkami i rozpoczęło się odliczanie do "Światełka do Nieba", które wieńczyło imprezę. Po tym nastąpił atak Stefana W., 27-letniego mieszkańca Gdańska.

Więcej na stronie PSLTarnów (w tym zaproszenie na mszę świętą w intencji Prezydenta Pawła)