Start Aktualności PSL PSL wchodzi do koalicji obywatelskiej!
PSL wchodzi do koalicji obywatelskiej!
Wpisany przez "Nowe Wieści spod KIL-a"
niedziela, 24 lutego 2019 21:04

TE TRZY POMYSŁY PSL ZMIENIĄ POLSKĘ W BOGATY I BEZPIECZNY KRAJ

Artykuł źródłowy w "Nowych Wieściach spod KIL-a"

Władysław Kosianiak_KamyszRada Naczelna PSL podjęła decyzję o wejściu ludowców do Koalicji Europejskiej. Oznacza to, że proeuropejska opozycja idzie razem do wyborów do Parlamentu Europejskiego.
Teraz przed wszystkimi wiele pracy, by osiągnąć jak najlepszy wynik. Stawką tych wyborów jest obecność Polski w Europie i niedopuszczenie do tego, by do parlamentu dostali się nieodpowiedzialni ludzi, którzy są przeciwko obecności naszego kraju w wielkiej europejskiej rodzinie. Najnowsze sondaże dają koalicji zdecydowaną przewagę.
- Rada Naczelna Polskiego Stronnictwa Ludowego dbając o jak najlepszą przyszłość Rzeczpospolitej, dbając o pomyślność jej obywateli naszych rodaków podjęła decyzję o budowaniu wielkiej koalicji propolskiej i proeuropejskiej - poinformował w sobotę Kosiniak-Kamysz. Jak dodał, Rada podjęła decyzję o budowaniu "wspólnie z innymi ugrupowaniami demokratycznymi, z innymi środowiskami oferty programowe i oferty wyborcze na wybory do europarlamentu".
- Będziemy startować wspólnie w wielkiej koalicji razem z PO, SLD,z Nowoczesną, z Zielonymi, z tymi ugrupowaniami będziemy budować, współtworzyć na partnerskich zasadach, dbając o nasze wartości, nasz program, również o naszą nazwę, dbając o to wszystko co jest historią i dorobkiem w wejściu do UE, w wynegocjowaniu najlepszych warunków, w tworzeniu i zdobywaniu jak najlepszego budżetu w UE. Będziemy tę koalicję tworzyć, nie przeciwko komuś, tylko za silną Polską w Europie - zadeklarował szef PSL.

Jedność ponad podziałami jest możliwa – mówił po posiedzeniu Rady Naczelnej PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Ludowcy zdecydowali dziś o budowie szerokiej koalicji na najbliższe wybory do Parlamentu Europejskiego. Za budowaniem szerokiego bloku na wybory europejskie zagłosowało 86 delegatów, przeciwnych było 8. – Jesteśmy formacją demokratyczną. Ostatnie tygodnie to był czas dyskusji, rozmowy z naszymi sympatykami, członkami PSL, w jakiej formule nasze wartości, program, pomysł na Polskę i Europę będzie najlepiej realizowany – mówi prezes PSL

Mówiąc o warunkach programowych Kosiniak-Kamysz podkreślił, że PSL będzie zabiegać o jak największy budżet europejski dla Polski w kolejnych latach w Parlamencie Europejskim. - My zwiększymy dopłaty i bezpośrednie, i zwiększymy wydatki na politykę spójności. Na samorządność, na solidarność, na subsydiarność, na to wszystko, co jest istotą UE, ale też funkcjonowania PSL - oświadczył szef ludowców.
Podkreślił, że PSL stawia też na "mix energetyczny, na zwiększenie udziału energii odnawialnej". - Przechodzimy na zieloną stronę mocy i w Polsce, i w Europie stawiamy na to wszystko, co jest dostępne u nas, nie sprowadzamy z jakiegokolwiek kraju - zapowiedział. Zaznaczył, że PSL stawia również na lepszą komunikację. - Będą połączenia komunikacyjne, PKS do każdej gminy, my to realizujemy w samorządzie, wzmocnimy to w ramach środków z UE - podkreślił Kosiniak-Kamysz.
- Jesteśmy za Polską silną w Europie, szukającą przyjaciół, a nie wskazującą wrogów. Za Polską, która jest rozgrywającym, a nie czarną owcą, nie siedzi w oślej ławce, a z tym mamy do czynienia teraz - mówił lider PSL.

Jednomyślności nie było, ale większość członków Rady Naczelnej Polskiego Stronnictwa Ludowego zdecydowała o przyłączeniu się do Koalicji Europejskiej.
Przypomnijmy, że dotąd PSL startowało do Parlamentu Europejskiego samodzielnie i wprowadzało tam swoich polityków. I tym razem krytycy szerokiej koalicji przekonywali, że trzeba chronić własny sztandar.
Zdecydowanie zwyciężyła jednak formacja dążąca do szerokiej współpracy polskiej opozycji.