Wspomnienie o Stanisławie Adamku
Start Aktualności PSL Wspomnienie o Stanisławie Adamku
Wspomnienie o Stanisławie Adamku

Stanisław Adamek 2018W sobotę 14 listopada 2020 roku  w kościele Miłosierdzia Bożego w Chrzanowie pożegnaliśmy ś.p. Stanisława Adamka z którym przez prawie 35 lat miałem przyjemność i zaszczyt współpracować.
W czwartek 12 listopada odszedł od nas Ktoś szczególnie ważny, Ktoś, kto przez lata zaliczał się do filarów życia społecznego Jaworzna. W osobie Stanisława Adamka tracimy znakomitego lekarza weterynarii na którego zawsze mogli liczyć mieszkańcy Starej Huty, Jaworzna i powiatu chrzanowskiego. Był osobą, która kochała zarówno ludzi jak i zwierzęta, którym poświęcił się przez większość swojego życia. Stanisław we wszystko co robił wkładał całe serce. Nie odrabiał pańszczyzny. Potrafił pomagać o każdej porze dnia i nocy.

Urodzony 7 maja 1932 roku w Łodygowicach na Żywiecczyźnie w wielodzietnej rodzinie (sześcioro rodzeństwa), nie miał łatwego życia. Poznał smak ciężkiej pracy. Podczas okupacji został zesłany do obozu pracy. W 1945 roku jako dziecko został ranny odłamkiem  podczas ostrzału artyleryjskiego. Po ukończeniu Technikum Weterynaryjnego w Żywcu otrzymał nakaz pracy w Jaworznie na ziemi krakowskiej. Jako lekarz weterynarii współpracował z doktorami Paterem i Kaszubą, jednocześnie pracując na terenie powiatu chrzanowskiego. Z ruchem ludowym związany od 1975 roku. W latach 1991- 2008 Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego w Jaworznie. Od 2008 roku Honorowy Prezes PSL w Jaworznie. Przez wiele lat zasiadał we władzach wojewódzkich PSL w województwie katowickim, a później śląskim.  W uznaniu zasług dla społeczności lokalnej wyróżniony najwyższym odznaczeniem w Ruchu Ludowym Medalem Wincentego Witosa. Wyróżniany odznaczeniami państwowymi i resortowymi.
Gdy była taka potrzeba wsparł swoją wiedzą i doświadczeniem Miejski Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Jaworznie, gdzie pełnił funkcję sekretarza. Współorganizował przeglądy folklorystyczne, święta ludowe i dożynki. Został laureatem nagrody Prezydenta Jaworzna w 2011 roku za twórczość artystyczną i upowszechnianie kultury. W osobie Kolegi Stanisława straciliśmy społecznika, doskonałego organizatora aktywnie działającego w organizacjach pozarządowych. Był osobą życzliwą, mimo choroby, gotową w każdej chwili nieść pomoc. Osobiście jestem Panu Stanisławowi wdzięczny za wsparcie LKS „Ciężkowianka” Jaworzno. Sam wiele się od Niego nauczyłem. Był wzorem i autorytetem dla nas wszystkich, wspaniałym i zawsze życzliwym Kolegą. Wielu zawdzięcza mu pomoc w rozwiązywaniu trudnych zawodowych problemów.
Zmarły pozostawił, synów Wiesława i Pawła z których był bardzo dumny. I my jesteśmy dumni, że ktoś taki jak Stanisław był w naszej ludowej rodzinie.
Żegnaj Kolego Prezesie! Spoczywaj w pokoju!
Synom Wiesławowi i Pawłowi oraz całej Rodzinie składam w imieniu jaworznickich i śląskich PSL-owców wyrazy głębokiego współczucia.

Janusz Ciołczyk
Prezes PSL