115 lat ruchu ludowego
115 lat ruchu ludowego PDF Drukuj
Wpisany przez Portal Społeczności Jaworznickiej
niedziela, 10 kwietnia 2011 01:43

Sala obrad Sejmiku ŚląskiegoW ubiegły wtorek (12 marzec 2010) w Sali Sejmu Śląskiego w Katowicach odbyła się konferencja poświęcona 115. rocznicy powstania zorganizowanego ruchu ludowego. Uczestniczyła w niej również grupa jaworznickich ludowców.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in.: dyrektor Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego dr Janusz Gmitruk, wicemarszałek województwa śląskiego dr Adam Stach, dyrektor śląskiego oddziału ARiMR Stanisław Gmitruk.
Obecni byli członkowie Batalionów Chłopskich i ich rodziny, członkowie ZMW RP „Wici”, członkowie i sympatycy Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz młodzież. Na wstępie uczestnicy odśpiewali hymn ruchu ludowego „Rotę” Marii Konopnickiej, której 100. rocznica pierwszego wykonania przypada w tym roku. W programie konferencji zgromadzeni wysłuchali wystąpień: dr Janusza Gmitruka „Ludowcy w służbie narodu i państwa- 115 lat ruchu ludowego”, dr Barbary Olak – autorki książki „Testament Wincentego Witosa”- „Przyjaźń i współpraca Wincentego Witosa i Wojciecha Korfantego”, Edmunda Gumułki „Ruch ludowy w powiecie pszczyńskim w pierwszych latach powojennych”.
Sala obrad Sejmiku
Ze sporym zainteresowaniem spotkał się niezwykle interesujący odczyt wiceprezesa jaworznickiego PSL Mariusza Burczego „Polskie Stronnictwo Ludowe w województwie śląskim 1945-47 w świetle akt organów bezpieczeństwa”.
Z kolei Henryk Dąbrowski omówił działalność Batalionów Chłopskich na terenie powiatu częstochowskiego. Andrzej Herman w imieniu delegacji z powiatu zawierciańskiego wręczył historyczny sztandar Stronnictwa Ludowego w Grabcu (gdzie zakładano BCH) z roku 1937, przechowany w ukryciu podczas okupacji oraz lat powojennych, gdy ludowców spotkały represje ze strony ówczesnych władz.

Janusz Ciołczyk prezes jaworznickich ludowców zabrał polemiczny głos w dyskusji, zwracając uwagę, iż przy omawianiu historii ruchu ludowego nie należy zapominać o osobie- upamiętnionego w naszym mieście pomnikiem- księdza Stanisława Stojałowskiego, którego działalność dała podwaliny pod powstanie ruchu ludowego. Zwrócił również uwagę na konieczność zgłębienia biografii politycznych innych, często kontrowersyjnych liderów PSL takich jak Jan Stapiński, Władysław Kowalski czy Stefan Ignar, których ocena jest w historii niejednoznaczna.