Start Aktualności PSL Marian Ormaniec nie żyje!
Marian Ormaniec nie żyje!
Wpisany przez https://wiadomosci.radiozet.pl
piątek, 14 maja 2021 19:37

Marian Ormaniec PSLMarian Ormaniec zmarł w wieku 59 lat. Znany i powszechnie lubiany polityk, wywodzący się z Żywiecczyzny, były długoletni Prezes śląskich struktur PSL. Chorował na Covid-19, o jego śmierci poinformował w mediach społecznościowych burmistrz Żywca Antoni Szlagor. "Z wielkim smutkiem przyjąłem informację o śmierci wieloletniego działacza ludowego, byłego wicewojewody i wicemarszałka województwa śląskiego, przewodniczącego wojewódzkich struktur Polskiego Stronnictwa Ludowego, oddanego samorządowca, działacza na rzecz sportu i kultury, kochającego Żywiecczyznę, a szczególnie swoje ukochane rodzinne Gilowice. Marian Ormaniec zmarł dzisiaj w wieku 59 lat. Żywiecczyzna utraciła ważnego orędownika swoich spraw, któremu na sercu zawsze leżał rozwój całego regionu.Ostatnie pożegnanie Ś.P. Mariana Ormańca odbędzie się 17.05.2021 o godz. 14:00 w Kościele Parafialnym p.w. św. Andrzeja w Gilowicach. O godz. 13:30 różaniec przed Mszą Świętą w Kościele".

Marian Ormaniec urodził się 27 marca 1962 roku w Gilowicach. Ukończył Akademię Rolniczą w Krakowie i studia podyplomowe na Politechnice Krakowskiej.

Pracował początkowo jako zootechnik z gilowickiej spółdzielni "Młodość". Na początku lat 90. prowadził własną działalność gospodarczą. Dwukrotnie – w latach 1996-1998 oraz 2002-2006 – był prezesem Beskidzkiej Giełdy Towarowej w Bielsku-Białej. W latach 2001-2002 był wicewojewodą śląskim.

W wyborach w 2006 i 2010 był wybierany do sejmiku województwa śląskiego. Od 2006 do 2008 r. był członkiem zarządu województwa. Z początkiem 2008 roku został na krótko wicemarszałkiem regionu. Marian Ormaniec związany był z Polskim Stronnictwem Ludowym. Od 2005 roku był przez kilka lat prezesem zarządu wojewódzkiego w Śląskiem. Działał także społecznie w stowarzyszeniach wspierających lokalną kulturę i sport. Związany był z Ochotniczym Strażami Pożarnymi.

Więcej: https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Polityka/Marian-Ormaniec-nie-zyje.-Znany-polityk-PSL-chorowal-na-koronawirusa