Start Aktualności PSL VI Powiatowy Zjazd PSL w Jaworznie
VI Powiatowy Zjazd PSL w Jaworznie
czwartek, 07 października 2021 15:51

Powiatowy Zjazd PSL w jaworznie9 października 2021r przy 75% frekwencji obradował VI Powiatowy Zjazd Polskiego Stronnictwa Ludowego w Jaworznie. Gościem jaworznickich ludowców był Prezes ZW PSL Województwa Śląskiego, Przewodniczący Głównej Komisji Rewizyjnej PSL Henryk Kiepura. Informacja o tym wydarzeniu jest także na stronie https://jaw.pl/

Najwyższym odznaczeniem w Ruchu Ludowym Medalem Wincentego Witosa odznaczona została Danuta Dubiel. Wybrano nowe władze i delegatów na Zjazd Wojewódzki PSL w Katowicach. Prezesem Zarządu na następną kadencję wybrany został Janusz Ciołczyk. Ponadto w składzie Zarządu znaleźli się wiceprezesi Anna Kałuża i Mariusz Pawelec, skarbnik Teresa Odrzywołek, sekretarz Beata Bulga członkowie Zarządu Danuta Dubiel, Roman Gurdek, Maria Nowak i Marcin Sieniawski. Przewodniczącą Powiatowej Komisji Rewizyjnej została Danuta Michalska, wiceprzewodniczącym Marian Wilczek , sekretarzem Stefania Romanowska, zaś członkiem Komisji Rewizyjnej Zofia Słaboń. Delegatami na Zjazd Wojewódzki PSL zostali Janusz Ciołczyk, Danuta Dubiel, Romana Gurdek oraz Mariusz Pawelec. Delegaci jednogłośnie przegłosowali uchwałę o nadaniu godności Honorowego Prezesa PSL w Jaworznie Jerzemu Kołodziejczykowi, zaś Honorowej Wiceprezes PSL w Jaworznie Zofii Paluch.

logo PSL

Kampania sprawozdawczo-wyborcza w PSL

W PSL ruszyła kampania sprawozdawczo-wyborcza, w czerwcu i lipcu powinny się odbyć zjazdy gminno-powiatowe, na wrzesień i październik planowane były zjazdy wojewódzkie, w listopadzie powinien odbyć się kongres PSL.

Kongres miał się odbyć w 2020 r. ale został przełożony ze względu na panującą epidemię, która uniemożliwiła przeprowadzenie kampanii sprawozdawczo-wyborczej w organizacjach powiatowych i wojewódzkich.

Zjazdy ludowców w 2021 r. odbywają się głównie pod hasłem „

"RUCH LUDOWY FUNDAMENTEM  POLSKOŚCI”

Polski Ruch Ludowy jest swoistym fenomenem historycznej ciągłości 126 lat, za datę jego powstania historycy uznają rok 1895, kiedy to 28 lipca w Rzeszowie pod zaborem austriackim, na zjeździe delegatów chłopskich komitetów wyborczych utworzono pierwszą chłopską organizację polityczną – Stronnictwo Ludowe.
Polskie Stronnictwo Ludowe zawsze opierało się i opiera w dalszym ciągu na wartościach narodowych, chrześcijańskich i ludowych.
Nowe PSL powstałe w 1990 r. aktywnie uczestniczy w życiu społeczno- politycznym narodu kształtując postawy patriotyczne i obywatelskie wszystkich mieszkańców kraju (nie tylko chłopów)

Dla Polskiego Stronnictwa Ludowego człowiek jest najważniejszy, a nasze priorytety to między innymi bezpieczeństwo, zdrowa polska żywność, walka o ludzką godność, ekologia, bezpieczeństwo energetyczne itp.
Główne symbole polskiego ruchu ludowego to czterolistna koniczynka, kolor zielony, hymn państwowy i hymn ludowców „Rota”, Godło z wizerunkiem polskiego orła białego.

Do pobrania:

Program PSL (pdf)

Przykładowy plan zjazdu (pdf)

Kampania sprawozdawczo-wyborcza w PSL

Zjazdy ludowców w 2021 r. odbywają się głównie pod hasłem RUCH LUDOWY FUNDAMENTEM  POLSKOŚCI”.